Ψάχνοντας το «αόρατο νήμα αυτών που μας ενώνουν»

Φιλοδοξώντας να διαψεύσει όσους είδαν την υποψηφιότητά του ως μικροκομματική επιλογή και στενά παραταξιακή, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας ετοιμάζει τις αποσκευές του για να μετακομίσει στο Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού.

Με στόχο να εμπνεύσει ένα πνεύμα σύνθεσης και εθνικής ενότητας, ο νέος ανώτατος πολιτειακός άρχοντας αναλαμβάνει τα ηνία της Προεδρίας σε μια περίοδο έντονης πόλωσης και απαξίωσης της πολιτικής και των θεσμών υπό το βάρος της κοινωνικής αγανάκτησης και οργής για την πορεία διερεύνησης της υπόθεσης

των Τεμπών δύο χρόνια μετά την ανείπωτη τραγωδία. Μια πτυχή που δεν άφησε ούτε τον ίδιο αλώβητο, καθώς βρέθηκε στο στόχαστρο επιθέσεων για προσπάθεια απόκρυψης κρίσιμων δικογραφιών που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, όπως η συμπληρωματική εισαγγελική διάταξη για τον τότε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο, αναφορικά με το «μπάζωμα» του τόπου του δυστυχήματος. Αν και διαψεύστηκαν σε όλους τους τόνους οι ισχυρισμοί αυτοί, με το επιχείρημα ότι τα συμπληρωματικά στοιχεία δεν ανακοινώνονται στην Ολομέλεια, αλλά συσχετίζονται στην αρχική δικογραφία ως απολύτως συναφή, το όνομα του Τασούλα βρέθηκε στο στόχαστρο ακριβώς λόγω της υποψηφιότητάς του, και μάλιστα εν μέσω των συνταγματικών διαδικασιών εκλογής του, χωρίς ο ίδιος να μπορεί να απαντήσει, επιλέγοντας να διατηρήσει θεσμικές αποστάσεις, ώστε να μην τροφοδοτήσει τη συζήτηση αυτή.

Μια νέα περίοδος. Μέσα σε αυτό το ρευστό και φορτισμένο πολιτικό κλίμα, θα αντικαταστήσει στις 13 Μαρτίου την απερχόμενη Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επιχειρώντας να σηματοδοτήσει μια νέα περίοδο για τον θεσμό, παρά τις περιορισμένες αρμοδιότητες που διαθέτει εκ του Συντάγματος. Οχι όμως αμελητέες, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτός από ρυθμιστής του πολιτεύματος και εγγυητής της ομαλότητας είναι και όργανο συνταγματικού ελέγχου, ενώ διαθέτει και πολιτικές λειτουργίες, όπως η συμβολή του σε συνθήκες κοινοβουλευτικών κρίσεων, π.χ. στην περίπτωση σχηματισμού κυβερνήσεων συνεργασίας κ.λπ., ενώ μπορεί να αναπέμψει νομοσχέδιο, να ασκήσει έλεγχο των προϋποθέσεων συνταγματικότητας των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και σε περίπτωση αντισυνταγματικότητας να ελέγξει την απόφαση της Βουλής για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Επίσης, εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό και συνομολογεί συνθήκες οικονομικής συνεργασίας και συμμετοχής σε διεθνείς οργανισμούς.

Οι προσδοκίες στο πρόσωπο του Τασούλα είναι πολλές από τον χώρο του, καθώς ως σαρξ εκ της σαρκός της ΝΔ θεωρείται ότι η ανάδειξή του στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα μπορεί να λειτουργήσει σε μια κατεύθυνση αναπτέρωσης του «κομματικού ηθικού», στέλνοντας παράλληλα ένα «ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης αλλά και διάθεσης συνθέσεων προς την κοινωνία». Ο ίδιος πάντως φέρεται αποφασισμένος να αναδείξει τα ενωτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πέρα και πάνω από τις παραταξιακές καταβολές του. Στο πνεύμα αυτό άλλωστε είχε καθιερωθεί στο παρελθόν να προτείνεται πρόσωπο από τον αντίπαλο πολιτικό χώρο. Το «στοίχημα» του Τασούλα είναι να αποδείξει ότι η «κομματική» επιλογή του δεν είναι εμπόδιο ως προς την ενωτική και συνθετική εμβέλεια του ρόλου που θα διαδραματίσει. «Δεν είναι το όνομα εκείνο που συμβολίζει τη σύνθεση και την ενότητα, αλλά η θητεία κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναδειχθούν τα συνθετικά και ενωτικά στοιχεία του Προέδρου» λένε συνομιλητές του.

Ο ίδιος μιλάει για το «αόρατο νήμα αυτών που μας ενώνουν», ενώ ως πρώτιστους στόχους του θέτει την αρμονική λειτουργία και συνέργεια των θεσμών, το ήπιο πολιτικό κλίμα και τη διαφύλαξη της ενότητας. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρυθμιστής του πολιτεύματος καλείται να εμπεδώσει αυτό το πλαίσιο έξω και μακριά από κάθε κομματικό ανταγωνισμό» δήλωσε μετά την εκλογή του, ενώ απαντώντας εμμέσως στις επικρίσεις περί παραταξιακής επιλογής στο πρόσωπό του τόνισε: «Γνωρίζω όμως καλά και τις αδυναμίες της πολιτικής. Αυτές μόνο, κατά το δυνατόν, με κοινή προσπάθεια και εθνική και κοινωνική συνοχή μπορούμε να παραμερίσουμε. Αναζητώντας λύσεις ευρύτερης αποδοχής που πηγάζουν από τον γνήσιο διάλογο, όχι μόνο μέσα στη Βουλή, αλλά και με την κοινωνία». Και σε αυτό το μοτίβο θα επιδιώξει να κινηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα