«Γονατίζει» η αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη - Χιλιάδες απολύσεις, πού κλείνουν εργοστάσια

Σε σοβαρή κρίση οι αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ευρώπη - Εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους, χιλιάδες θα μείνουν χωρίς δουλειά.

Μια σειρά από αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοίνωσαν πρόσφατα απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων στην Ευρώπη, καθώς παλεύουν με την αδύναμη ζήτηση, το υψηλό κόστος παραγωγής, τον κινεζικό ανταγωνισμό και τη βραδύτερη από την αναμενόμενη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

Μόνο τους τελευταίους μήνες ανακοινώθηκαν τα εξής, στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας:

VALEO: Ο γαλλικός προμηθευτής ανταλλακτικών αυτοκινήτων θα περικόψει περίπου 1.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη,
ανέφεραν στις 27 Νοεμβρίου πηγές στο Reuters, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης θα κλείσουν δύο εργοστάσια στη Γαλλία. STELLANTIS: Η γαλλο-ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε στις 26 Νοεμβρίου τα σχέδιά της να κλείσει το εργοστάσιο φορτηγών Vauxhall στη νότια Αγγλία, θέτοντας σε κίνδυνο περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας. Έχει επανειλημμένα σταματήσει τις εργασίες συναρμολόγησης στο κύριο εργοστάσιό της στο Μιραφιόρι της Ιταλίας λόγω της χαμηλής ζήτησης, ιδίως για την ηλεκτρική έκδοση του Fiat 500. Η εταιρεία δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να κλείσει εργοστάσια στην Ιταλία. BOSCH: Ο μεγαλύτερος προμηθευτής εξαρτημάτων αυτοκινήτων στον κόσμο σχεδιάζει να περικόψει 5.500 θέσεις εργασίας έως το 2032, κυρίως στις γερμανικές εγκαταστάσεις, ενώ θα μειώσει τις ώρες εργασίας σε ορισμένους υπαλλήλους. FORD: Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε στις 20 Νοεμβρίου ότι θα περικόψει 4.000 θέσεις εργασίας - κυρίως στη Γερμανία και τη Βρετανία - που αντιπροσωπεύουν το 14% του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού της. MICHELIN: Η γαλλική εταιρεία κατασκευής ελαστικών θα κλείσει δύο εργοστάσια στη δυτική Γαλλία, επηρεάζοντας περίπου 1.250 θέσεις εργασίας, ανακοίνωσε στις 5 Νοεμβρίου. SCHAEFFLER: Η γερμανική εταιρεία κατασκευής μηχανών και εξαρτημάτων αυτοκινήτων, που πλήττεται από την αδύναμη ζήτηση από τους πελάτες της αυτοκινητοβιομηχανίας και της βιομηχανίας, δήλωσε στις 5 Νοεμβρίου ότι σχεδιάζει να περικόψει 4.700 θέσεις εργασίας, κυρίως στη Γερμανία. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης περιλαμβάνει επίσης το κλείσιμο των εγκαταστάσεων παραγωγής στην Αυστρία και τη Βρετανία. VOLKSWAGEN: Η κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης απειλεί με χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας και πιθανό κλείσιμο εργοστασίων στη Γερμανία, καθώς ξεκινά σκληρές διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα, σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους. Στις 9 Ιουλίου, έθεσε προς πώληση το εργοστάσιο της Audi στις Βρυξέλλες - με 3.000 άτομα προσωπικό - λόγω της χαμηλής ζήτησης για πολυτελή ηλεκτρικά αυτοκίνητα. DAIMLER TRUCK: Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής φορτηγών στον κόσμο δήλωσε την 1η Αυγούστου ότι θα μειώσει τις ώρες εργασίας και θα επιβάλει πάγωμα θέσεων εργασίας για τους εργαζόμενους στο εργοστάσιό της στη Γερμανία.

Παραίτηση Ταβάρες στη Stellantis

Σε αυτό το κλίμα ήρθε να προστεθεί η ανακοίνωση της παραίτησης τού Κάρλος Ταβάρες από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Stellantis, μία από τις κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο, που στο χαρτοφυλάκιο της συμπεριλαβάνονται οι: Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, DS Automobiles, FIAT, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram, Vauxhall, Free2move και Leasys.

Η Stellantis εκτελεί το Dare Forward 2030, ένα τολμηρό στρατηγικό σχέδιο που ανοίγει τον δρόμο για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου να γίνει εταιρεία τεχνολογίας μηδενικής κινητικότητας με καθαρό άνθρακα έως το 2038, με μονοψήφια ποσοστιαία αντιστάθμιση των υπόλοιπων εκπομπών, ενώ δημιουργεί προστιθέμενη αξία για όλους ενδιαφερόμενους.

Ως διευθύνων σύμβουλος, ο Ταβάρες είχε εκφράσει ανησυχίες για μια «εισβολή» από κινεζικές εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων που, μαζί με την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla, προσφέρουν πιο προσιτά μοντέλα σε σύγκριση με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους.

Για το τρίτο τρίμηνο, η Stellantis κατέγραψε πτώση 27% στα καθαρά έσοδα, καθώς τα κενά στην κυκλοφορία νέων προϊόντων και οι ενέργειες για τη μείωση των αποθεμάτων μείωσαν επίσης τις παγκόσμιες αποστολές νέων οχημάτων κατά 20%.

Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε καθαρά έσοδα 33 δισ. ευρώ (σχεδόν 36 δισ. δολάρια ) κατά το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, από 45 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι. Όλες οι περιοχές εκτός της Νότιας Αμερικής παρουσίασαν διψήφια πτώση των εσόδων - με πρώτη τη Βόρεια Αμερική, όπου σημειώθηκε πτώση 42%, στα 12,4 δισ. ευρώ (13,1 δισ. δολάρια).

Απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Volkswagen

Οι εργαζόμενοι της Volkswagen κλήθηκαν να κατέβουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις από την χθες Δευτέρα στα γερμανικά εργοστάσια, για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στις χιλιάδες καταργήσεις θέσεων εργασίας που εξετάζονται, σύμφωνα με ανακοίνωση της συνδικαλιστικής ένωσης IG Metall.

Την Παρασκευή, η κατασκευάστρια εταιρεία, που επεξεργάζεται ένα σχέδιο δραστικής μείωσης δαπανών, απέρριψε μια συνδικαλιστική αντιπρόταση που πρότεινε τη μείωση του κόστους χωρίς το κλείσιμο εργοστασίων στη Γερμανία.

Σε ένα ξεχωριστό δελτίο Τύπου, η Volkswagen επισήμανε πως «σέβεται» το δικαίωμα των εργαζομένων να συμμετάσχουν σε μια προειδοποιητική απεργία και είπε πως πιστεύει στη συνέχιση ενός «εποικοδομητικού διαλόγου» για «την επίτευξη μιας διαρκούς και συλλογικά υποστηριζόμενης λύσης».

Η εταιρεία διευκρινίζει ότι «προβλέπει να εφαρμόσει μέτρα που στοχεύουν στη διασφάλιση του έκτακτου εφοδιασμού» κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων και αυτό προκειμένου να «περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο» τον αντίκτυπό τους «στους πελάτες μας, τους εταίρους μας και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις μας».

Την ώρα που η Volkswagen ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι εργάζεται σε ένα πρόγραμμα για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς της, οι συνομιλίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη μεταξύ της διοίκησης και της συνδικαλιστικής ηγεσίας, στο πλαίσιο της αρχής της συνδιαχείρισης, δεν επέτρεψαν την εξεύρεση μιας λύσης σχετικά με τα μέτρα αναδιάρθρωσης.

Οι εκπρόσωποι του προσωπικού υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον τρία εργοστάσια Volkswagen κινδυνεύουν να κλείσουν στη Γερμανία και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα καταργηθούν, με τους εναπομείναντες υπαλλήλους να πρέπει να υποστούν μειώσεις μισθών.

Στη χώρα, η Volkswagen μετρά έξι μονάδες παραγωγής αυτοκινήτων και περίπου 300.000 εργαζομένους, εκ των οποίων 120.000 για τη μάρκα VW, που θα πληγεί περισσότερο από το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης.

Με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

#AYTOKINHTOBIOMHXANIA #ΕΥΡΩΠΗ #ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ #ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα