Οι κρυφές κατακόμβες της οδού Φιλελλήνων

Κατακόμβες 2.000 ετών στην οδό Φιλελλήνων στο κέντρο της Αθήνας.



Οι κατακόμβες της Αθήνας δεν είναι τόσο γνωστές όσο εκείνες της Ρώμης ή της Μήλου, αλλά υπάρχουν υπόγειες στοές και κατασκευές που συχνά αποκαλούνται κατακόμβες. Αυτές σχετίζονται με την αρχαία και τη βυζαντινή περίοδο, καθώς και με μυστικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κάτω από την Πλάκα και το Μοναστηράκι

υπάρχει δίκτυο υπόγειων στοών και σηράγγων. Πολλές από αυτές συνδέονται με παλιά βυζαντινά μοναστήρια και εκκλησίες. Φημολογείται ότι ορισμένες χρησιμοποιήθηκαν ως καταφύγια ή χώροι λατρείας στη βυζαντινή και οθωμανική περίοδο. Υπάρχουν υπόγειοι διάδρομοι που ενώνουν το Μοναστηράκι με την Ακρόπολη.

Κάτω από την εκκλησία της Καπνικαρέας, στη Ερμού, υπάρχει υπόγειος χώρος που συνδέεται με παλαιότερες λατρευτικές πρακτικές. Κάποιοι λένε ότι υπήρχε μυστική σήραγγα που ένωνε την Καπνικαρέα με άλλα υπόγεια δίκτυα της πόλης.

Το αρχαίο υδραγωγείο του Αδριανού χτίστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Αδριανό. Το υπόγειο σύστημα υδροδότησης περιλαμβάνει σήραγγες και αγωγούς, πολλοί από τους οποίους διατηρούνται μέχρι σήμερα κάτω από την Αθήνα. Μερικοί θεωρούν ότι αυτές οι σήραγγες έχουν “κατακομβικό” χαρακτήρα.

Κάτω από το κέντρο της Αθήνας υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο στοών που χρονολογείται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτές χρησιμοποιήθηκαν ως καταφύγια και μυστικοί διάδρομοι διαφυγής. Κάποια μέρη αυτού του δικτύου παραμένουν ανεξερεύνητα.

Υπάρχουν ιστορίες για μυστικές στοές που ξεκινούν από την Ακρόπολη και φτάνουν μέχρι το Λυκαβηττό ή ακόμα και την Πάρνηθα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπήρχαν μυστικές στοές από την εποχή των αρχαίων Ελευσινίων Μυστηρίων.

Οι υπόγειες στοές της Αθήνας δεν είναι προσβάσιμες στο κοινό, και πολλά σημεία τους είναι μπλοκαρισμένα ή αχαρτογράφητα.

Διονύσης Αντωνέλλος για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα