Ποιά είναι η πρώτη ταινία στα Ελληνικά που έγινε στην Ελλάδα; Παίζει και ο Λάμπρος Κωνσταντάρας στα 27 του

Η ταινία Το τραγούδι του χωρισμού είναι ένα πραγματικό ορόσημο για τον ελληνικό κινηματογράφο. Κυκλοφόρησε το 1940 και αποτελεί την πρώτη ομιλούσα ελληνική παραγωγή που γυρίστηκε εξολοκλήρου στην Ελλάδα. Παρότι σήμερα η ταινία είναι γνωστή κυρίως για την ιστορική της σημασία, η δημιουργία της ήταν μια τολμηρή προσπάθεια για τα δεδομένα της εποχής.

Η σκηνοθεσία ανήκει στον Φιλοποίμενα Φίνο, στην πρώτη και μοναδική του σκηνοθετική απόπειρα. Ο Φίνος, γνωστός αργότερα ως ο “πατέρας” του ελληνικού κινηματογράφου μέσω της

εταιρείας Finos Films, συνεργάστηκε εδώ με τη Σκούρας Φιλμ και τους Δριμαρόπουλους. Αν και η εταιρεία του ιδρύθηκε το 1943, η συμβολή του στην ταινία ήταν καθοριστική.

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, σε ηλικία μόλις 27 ετών, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο. Ο ρόλος του έδειξε τις δυνατότητές του, αλλά λόγω τεχνικών περιορισμών, η φωνή του ντουμπλαρίστηκε από τον Πέτρο Επιτροπάκη. Στο πλευρό του πρωταγωνίστησαν οι Λήδα Μιράντα και Ευγενία Δανίκα.

Η ταινία γυρίστηκε στα πρώτα κινηματογραφικά στούντιο στο Καλαμάκι, τα οποία δυστυχώς καταστράφηκαν από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Επιπλέον, εξωτερικά γυρίσματα έγιναν σε Ύδρα, Σπέτσες και το κέντρο της Αθήνας, προσφέροντας μια σπάνια εικόνα της Ελλάδας της εποχής.

Παρόλο που η ταινία ήταν τεχνικό επίτευγμα, δεν γνώρισε εμπορική επιτυχία. Ο ίδιος ο Φίνος είχε δηλώσει απογοητευμένος: «Ο Μπόγρης μας έδωσε ένα ωραίο σενάριο και εμείς φτιάξαμε ένα πιλάφι».

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η ταινία θεωρούνταν χαμένη για δεκαετίες. Το 1940, λίγο μετά την ολοκλήρωσή της, η Ελλάδα μπήκε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Γερμανοί κατέλαβαν το στούντιο του Φίνου και το αρνητικό της ταινίας καταστράφηκε. Ωστόσο, το 1994, μια φθαρμένη κόπια ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο, επιτρέποντας την αποκατάστασή της από την Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

Η ιστορία της ταινίας, γεμάτη από προκλήσεις, καινοτομία και απώλειες, δείχνει την αποφασιστικότητα μιας εποχής να δημιουργήσει τέχνη παρά τις αντιξοότητες. Το Τραγούδι του Χωρισμού δεν είναι μόνο μια ταινία αλλά και μια απαράμιλλη μαρτυρία για την έναρξη του ελληνικού κινηματογράφου.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα