Μέλι το θαυματουργό

20:42 6/8/2021 - Πηγή: Argiro

Μέλι θυμαρισιο, μελι βελανιδιας, μελι κουμαριας, μελι & θερμιδες, όλες οι πληροφορίες που μπορεί να ψάχνεις για το μέλι είναι εδώ.

Η μέλισσα παράγει έξι θαυμάσια προϊόντα που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος και μέσα σε αυτά δεν είναι άλλο από το μέλι. Μέλι είναι το τρόφιμο που συλλέγουν

οι μέλισσες από τα ζωντανά μέρη των φυτών ή από εκκρίσεις εντόμων, που μεταφέρουν στην κυψέλη τους, μεταποιούν, εμπλουτίζουν με δικές τους ουσίες και αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους μέχρι να ωριμάσει.

Κατηγορίες μελιού

Το μέλι ταξινομείται με πολλούς τρόπους. Η κατηγορία που θα εντάξουμε ένα μέλι μπορεί να συσχετίζεται με την:

Βοτανική προέλευση: το μέλι παίρνει το όνομα του φυτού από το οποίο προήλθε π.χ. μελι βελανιδιασ, θυμαρισιο μελι, μελι κουμαριασΕποχή ή τον τόπο προέλευσης: το μέλι χαρακτηρίζεται ανάλογα από την εποχή του έτους που τρυγήθηκε ή την περιοχή από την οποία προήλθε. Έτσι έχουμε το ανοιξιάτικο, το φθινοπωρινό μέλι ή το βουνίσιο μέλι κ.α.Φυσική κατάσταση: το μέλι μπορεί να είναι ρευστό ή κρυσταλλωμένο ή να πωλείται κατευθείαν από την κηρήθρα (μελικηρίδιο).Σύσταση μελιού

Καθώς υπάρχουν μέλια που προέρχονται από διαφορετικά άνθη θα υπάρχει και διαφορά στη μεταξύ τους σύσταση. Επομένως, μέλια που προέρχονται από μια συγκεκριμένη περιοχή θα διαφέρουν από αντίστοιχα άλλης περιοχής.

Κατά μέσο όρο, όμως, αυτά που ισχύουν είναι ότι η υγρασία του μελιού κυμαίνεται από 12,2-22,9%. Περισσότερο από το 95% των στερεών συστατικών του μελιού είναι σάκχαρα, κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη. Τα μεταλλικά στοιχεία του μελιού κυμαίνονται από 0,02-1% και σ’ αυτά υπάγονται το κάλιο, το νάτριο , το μαγνήσιο κ.α. Επίσης, υπάρχουν μικρές ποσότητες πρωτεϊνών και περιέχει εξίσου μικρές ποσότητες από έξι τουλάχιστον βιταμίνες.

Χαρακτηριστικά του μελιούΆρωμα και γεύση:   Το άρωμα και η γεύση του μελιού είναι από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν τις προτιμήσεις του καταναλωτή. Η γεύση του μελιού αποδίδεται κυρίως στα σάκχαρα. Η υπερβολική θέρμανση μπορεί να προκαλέσει απώλεια του αρώματος και μεταβολές στη γεύση του μελιού.Χρώμα: Φυσικά μέλια μπορεί να είναι σχεδόν άχρωμα ή μπορούν να παίρνουν όλες τις αποχρώσεις από ανοιχτό κίτρινο μέχρι μαύρο και είναι χαρακτηριστικό της φυτικής του προέλευσης. Γενικά ισχύει ότι το μέλι σκουραίνει με την θέρμανση και την αποθήκευση. Πολλά ανοιχτόχρωμα μέλια έχουν καλύτερο άρωμα και γεύση σε σχέση με τα σκουρόχρωμα στα οποία η γεύση είναι πιο δυνατή. Ωστόσο, τα σκουρόχρωμα μέλια έχουν περισσότερα ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο και θεωρούνται μεγαλύτερης θρεπτικής αξίας.Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι;

Η κρυστάλλωση είναι μια φυσική ιδιότητα του μελιού η οποία δεν σχετίζεται με τη θρεπτική και τη βιολογική του αξία. Επομένως, λανθασμένα πολλοί θεωρούν ότι όταν το μέλι κρυσταλλώνει ή αλλιώς ζαχαρώνει σημαίνει ότι χάλασε.

Η κρυστάλλωση ή ζαχάρωμα σχετίζεται με την σύσταση των σακχάρων του μελιού, το ποσοστό υγρασίας και από τη θερμοκρασία. Κατά γενικό κανόνα ένα μέλι τείνει να κρυσταλλωθεί αν ο λόγος γλυκόζης προς υγρασία είναι μεγαλύτερος του 2 και αν επικρατεί θερμοκρασία 14οC. Όσο απομακρυνόμαστε από αυτή τη θερμοκρασία είτε προς τα πάνω είτε προς το κάτω η κρυστάλλωση καθυστερεί.

Θρεπτικότητα που έχει το μελι & θερμιδες

Το μέλι από τα παλιά τα χρόνια έχει αναγνωριστεί ως μια μοναδική τροφή και πλέον είναι αποδεδειγμένο ότι υπερέχει έναντι άλλων γλυκαντικών ουσιών. Τα κύρια σάκχαρά του είναι απλά, η γλυκόζη και η φρουκτόζη, αφομοιώνονται εύκολα και αποτελούν άμεση πηγή ενέργειας για τον οργανισμό του ανθρώπου.

Το μέλι είναι πλούσιο σε ανόργανα στοιχεία, ένζυμα και οργανικά οξέα που επηρεάζουν τις λειτουργίες διαφόρων οργάνων. Οι βιταμίνες Β και C που περιέχει βοηθούν στην απορρόφηση των σακχάρων και διαθέτει σημαντικά ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρος, κάλιο και νάτριο.

ΜΕΛΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ: Έχει υπολογιστεί ότι σε 100 γραμμάρια αποδίδονται 304 θερμίδες. Η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με προσοχή όσον αφορά την ποσότητα. Καταναλώνοντας μελι οι θερμιδες δε μας ξεχνούν.

Μαγειρεύοντας με μέλι

Η πιο συχνή χρήση του μελιού είναι όπως έχει που συνοδεύει κυρίως το πρωινό μας. Επίσης πολύ συχνά προστίθεται ως συστατικό σε διάφορες συνταγές. Μπορείς να το βρεις αναμειγμένο με ξηρούς καρπούς, να χρησιμοποιείται σε χυμούς, σαλάτες και ψωμί. Επίσης, χρησιμοποιείται πολύ στη ζαχαροπλαστική ως αντικαταστάτη άλλων γλυκαντικών ουσιών αποδίδοντας έτσι μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Τέλος, το μέλι μπορεί να προστεθεί σε ποτά και να παρασκευάσει καταπληκτικά κρασιά δημιουργώντας ποικιλίες όσες είναι και οι ποιότητες του μελιού.

Φαρμακευτική χρήση μελιού

Το μέλι λόγω της αντιμικροβιακής του δράσης συμβάλλει στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων και στην ενίσχυση της υγείας όπως:

Γρήγορη απορρόφηση του οινοπνεύματος μετά από μέθη.Ανακουφίζει από κοινά κρυολογήματα.Αντιμετωπίζονται μολυσματικές πληγές.Ανακουφίζει από αλλεργίες.Αντιμετωπίζει δυσκοιλιότητα.Επιδρά ευεργετικά στη καρδιά και στις στομαχοεντερικές παθήσεις.Αντιμετωπίζονται εγκαύματα με επικάλυψη μελιού.Μελισσοκομικά φυτά που παίρνουμε μέλιΒαμβάκι: Δίνει μέλι ανοιχτόχρωμο με ευχάριστη γεύση και κρυσταλλώνει σχετικά γρήγορα.Ηλίανθος: Δίνει μέλι με κίτρινο χρώμα και κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα. Η συγκέντρωση των σακχάρων στο νέκταρ φτάνει το 32%. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες.Θυμάρι: Μελι θυμαρισιο με ανοιχτό κεχριμπαρένιο χρώμα με υπέροχο άρωμα. Η παραγωγή που έχουμε σε μελι θυμαρισιο αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα.Κουμαριά: Το μελι κουμαριας είναι τονωτικό για τον άνθρωπο. Όμως έχει υπόπικρη γεύση και για το λόγο αυτό το μελι κουμαριας αφήνεται στην κυψέλη για το ξεχειμώνιασμα του μελισσιού. Το μέλι κουμαριας έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.Πεύκο: Το 60% περίπου της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα είναι πευκόμελο. Έχει υψηλό ποσοστό ανόργανων συστατικών δείγμα της θρεπτικής του αξίας και είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε γλυκόζη. Η κρυστάλλωσή του γίνεται με βραδύ ρυθμό.Ρείκι: Διακρίνεται σε φθινοπωρινό και ανοιξιάτικο. Το φθινοπωρινό θεωρείται υψηλής θρεπτικής αξίας ενώ το μέλι της ανοιξιάτικης ερείκης είναι ανοιχτόχρωμο και πιο εύγεστο από το φθινοπωρινό.Βελανιδιά: Το μελι βελανιδιας έχει σκούρο χρώμα. Είναι ιδιαίτερη η γεύση που έχει το μελι βελανιδιας και σημαντική αντιοξειδωτική δράση.

Το μέλι χρησιμοποιείται πολύ τόσο σε συνταγές μαγειρικής όσο και ζαχαροπλαστικής. Σίγουρα λέγοντας στο άκουσμά του μυαλό μας πάει στα μελομακάρονα και το χαλβά του μπακάλη, όμως και στο φαγητό είναι ασύλληπτη η νοστιμιά που δίνει. Η φέτα με σουσάμι και μέλι και το  χοιρινό μπούτι με μέλι και μουστάρδα  όπως και το χταπόδι με μέλι είναι μερικές από τις πολλές συνταγές που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε.

Αν σου φάνηκε ενδιαφέρον αυτό το άρθρο διάβασε περισσότερα για τις μέλισσες εδώ

Μέλισσα η θαυματουργή

Το άρθρο Μέλι το θαυματουργό εμφανίστηκε πρώτα στο Argiro.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μέλι,meli