Αντώνης Ιωάν. Ζαρκανέλας: «Η κόκκινη βία τη δεκαετία του ’40 στην Πιερία»
Ανοίγοντας αυτή την κριτική παρουσίαση του βιβλίου Η κόκκινη βία τη δεκαετία του ’40 στην Πιερία του Αντώνη Ζαρκανέλα, θα ήθελα καταρχήν να σας το συστήσω. Είναι ένα βιβλίο ιστορικών μαρτυριών που εκτυλίσσονται στην Πιερία. Αδιαμεσολάβητων, σε πρώτο ενικό, μαρτυριών ανθρώπων που «έζησαν… είδαν… άκουσαν…» αυτά, που όχι εύκολα και με έντονη συναισθηματική φόρτιση, σε μερικές περιπτώσεις, μας επικοινωνούν.
Ας δούμε καταρχήν το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται το βιβλίο. Ο ΕΛΑΣ,
Δυστυχώς όλα αυτά τα γεγονότα ήταν, όπως έχει αναφέρει και ο Σάκης Μουμτζής παρουσιάζοντας το εν λόγω βιβλίο, για πολλές δεκαετίες καταχωνιασμένα στο περιθώριο της Ιστορίας για έναν απλό λόγο. Διότι ανέτρεπαν το ερμηνευτικό σχήμα της Αριστεράς, που κυριαρχούσε από τη μεταπολίτευση και μετά. Και μόλις από τις αρχές του 21ου αιώνα άρχισαν να εμφανίζονται βιβλία που αμφισβητούσαν την ερμηνεία της Αριστεράς, στα οποία ανήκει και το βιβλίο του Αντώνη Ζαρκανέλα. Θα είχε ενδιαφέρον αν και άλλοι φιλίστορες έψαχναν να βρουν τι έγινε στην περιοχή τους εκείνη την περίοδο, ώστε να έχουμε μια εικόνα από όλη την Ελλάδα. Γιατί, δυστυχώς, θα εκλείψουν οι μάρτυρες…
{jb_quote} Όλες οι μαρτυρίες είναι συγκλονιστικές και ουσιώδεις και η κατάταξή τους καθίσταται δυσχερής – αν διαλέξεις τη μία, θα αδικήσεις την άλλη. {/jb_quote}
Ο Αντώνης Ζαρκανέλας έτρεξε και βρήκε ανθρώπους που όχι απλώς θυμούνταν, αλλά συγχρόνως ήθελαν και να μιλήσουν. Είναι δύσκολο να μιλάς για εκείνη την περίοδο, για στιγμές φόβου, τρόμου, κακουχιών κλιματολογικών και ψυχολογικών που έζησες, για την απώλεια προσφιλών ανθρώπων που στερήθηκες για πάντα και να μη βουρκώνεις…
Όλες οι μαρτυρίες είναι συγκλονιστικές και ουσιώδεις και η κατάταξή τους καθίσταται δυσχερής – αν διαλέξεις τη μία, θα αδικήσεις την άλλη. Θα μείνω, όμως, στη μαρτυρία της Φωτεινής Ρηγοπούλου από τον Κορινό (σελ. 219), όχι τόσο γιατί την κάναμε αργότερα νύφη Λιτοχωρίτισσα –ήταν γυναίκα του φίλου μου του Θόδωρου του Ρηγόπουλου–, αλλά γιατί αυτή τη μαρτυρία τη βρίσκω την πληρέστερη απ’ όλες και δίνει την αφορμή στον Αντώνη Ζαρκανέλα, μέσα σε μία σελίδα, να καταδείξει πράγματα που αλλιώς θα χρειάζονταν τόμοι ολόκληροι. Αν δεν ήταν υπαρκτή, θα έπρεπε να την εφεύρει.
Πρώτα πρώτα, η ένοπλη επίθεση στο καφενείο του Κορινού, μοναδικό ίσως συμβάν καθ’ όλη την οκταετία της κόκκινης βίας σ’ όλο τον ελλαδικό χώρο. Δολοφονούνται πέντε γυναίκες: γιαγιά και μάνα, μάνα και γιος, δύο άλλες γυναίκες, ένα άλλο αγόρι 8-9 ετών και τραυματίζονται 8-10 γυναίκες, σοβαρά οι περισσότερες, από ριπές όπλων και ρίψεις τριών χειροβομβίδων, από τις οποίες έσκασε ευτυχώς μόνον η μία. Η ομηρία του πατέρα της από τους «κατσαπλιάδες» κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών της γερμανικής Κατοχής. Τα κατοχικά συλλαλητήρια με τα παιδιά ως ζωντανές ασπίδες. Η σφαγή του κουνιάδου της, τον οποίο δεν πρόλαβε να γνωρίσει, Σωτήρη Ρηγόπουλου στο Λιτόχωρο. Οι ανήθικες προτάσεις του κομματικού ινστρούχτορα στη μάνα. Με κορυφαία, για μένα, στιγμή το αναγνωστικό «Τα Αετόπουλα», που δίνει στον συγγραφέα την ευκαιρία με την επιστολή Ξανθόπουλου να καταδείξει την πνευματική γύμνια των επίδοξων αναμορφωτών του εκπαιδευτικού μας συστήματος, και όχι μόνον.
Όπως και με τη μαρτυρία του μπαρμπα-Γιάννη του Βλαχόπουλου (σελ. 99), καταδεικνύει ο συγγραφέας περίτρανα το «ποιόν» και το περιβόητο «ηθικό τους πλεονέκτημα». Δεν είναι τυχαίο που κατσαπλιάδες τούς ανεβάζει, κατσαπλιάδες τούς κατεβάζει. Και η μαρτυρία του έχει μεγάλη βαρύτητα, γιατί τους έζησε από μέσα –ήταν οικονομικός υπεύθυνος του ΕΑΜ των χωριών του νότιου, κάτω της Κατερίνης, τομέα της Πιερίας– και ο ίδιος, για όσους τον γνωρίσαμε από κοντά, υπήρξε υπόδειγμα.
Διάβασα και ξαναδιάβασα το βιβλίο και η αίσθησή μου είναι ότι κάτι λείπει και η ευθύνη δεν είναι ίσως μόνον του συγγραφέα, αλλά όλων μας. Συγκεκριμένα, απουσιάζουν παντελώς δύο πτυχές της κόκκινης θηριωδίας: το παιδομάζωμα και οι ανταρτόπληκτοι, που αν είχαμε περισσότερες μαρτυρίες από το Λιτόχωρο, που υπέστη και τα δύο, η εικόνα θα είχε ολοκληρωθεί (σε μια νύχτα άδειασε το Χοροστάσι απ’ τα παιδιά των δεξιών οικογενειών – οι μισοί σχεδόν Λιτοχωρίτες κατέφυγαν ανταρτόπληκτοι στη Θεσσαλονίκη – Αγία Φωτεινή, Αγία Τριάδα, Χιρς, Αρετσού). Πρόταση: Η επόμενη έκδοση να συμπληρωθεί κατά το δυνατόν ή να φύγει από τον τίτλο του βιβλίου το άρθρο «η» και να μείνει «κόκκινη βία», γιατί με το άρθρο υπονοείται ότι έχουμε το σύνολο της βίας με όλες τις πτυχές και τις εκφάνσεις της.
Κλείνοντας αυτή την κριτική αποτίμηση του βιβλίου, δεν μπορεί να μην αναφερθώ σε τι περιβάλλον μεγαλώσαμε εμείς οι μεγαλύτεροι που τότε, ως παιδιά, βιώσαμε, πέραν από τη φτώχεια, την καθημερινή επαφή με τον θάνατο, το πένθος και το μαύρο, καθώς οι γυναίκες στα χαροκαμένα χωριά μας έβαφαν στο καζάνι μόνες τους τα ρούχα τους μαύρα… Έτσι, το βιβλίο αυτό προσφέρει μέσα από τις σελίδες του ένα έντονα αμφίσημο συναίσθημα, μια χαρμολύπη λυτρωτική. Λύπη, γιατί τα θυμηθήκαμε, και χαρά, γιατί δεν ξεχαστήκανε. Εύχομαι να διαβαστεί από τα νέα παιδιά και να παραδειγματιστούν και από εκείνους, στους οποίους αφιερώνει το βιβλίο του ο συγγραφέας και οι οποίοι «…δεν υποψιάζονται καν ότι τα έζησαν αυτά οι Έλληνες». Και στις Εκδόσεις Επίκεντρο, που δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν θετικά, ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για το τελικό εκδοτικό αποτέλεσμα.
Η κόκκινη βία τη δεκαετία του ’40 στην Πιερία
Αντώνης Ιωάν. Ζαρκανέλας
Πρόλογος: Σάκης Μουμτζής
Επίκεντρο
288 σελ.
ISBN 978-618-204-159-8
Τιμή €16,00
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν είναι “το παιδί της διπλανής πόρτας” αλλά ο “χρυσός γιος” μιας δυσλειτουργικής “αγίας ελληνικής οικογένειας”
- Θανάσης Τσαλταμπάσης: «Ζω σε ένα παράλληλο σύμπαν με την πραγματικότητα»
- Συγκινητικός Κουρουγκλίεφ: «Ευχαριστώ την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό, μου έδωσαν ευκαιρία να παλέψω»!
- Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Κελίφ πήρε χρυσό μετάλλιο στην πυγμαχία γυναικών
- Τζένη Διαγούπη: «Έχουν αλλάξει οι εποχές, γελάμε με πράγματα που μπορεί να μην είναι και αστεία»
- Η Μάγισσα: Η έχθρα του Νικήτα Λάσκαρη και του Μήτρου Γερακάρη θα…
- Βιογραφήματα: ΑΒΒΑ, Beatles, Bowie και Hendrix
- H Γη της Ελιάς – Αφροδίτη: «Χρήστο, μου αρέσει άλλος άνδρας»
- Η ισπανική βιομηχανία βιβλίου αντιμέτωπη με την τεχνητή νοημοσύνη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Diastixo
- Βιογραφήματα: ΑΒΒΑ, Beatles, Bowie και Hendrix
- Αντώνης Ιωάν. Ζαρκανέλας: «Η κόκκινη βία τη δεκαετία του ’40 στην Πιερία»
- Η ισπανική βιομηχανία βιβλίου αντιμέτωπη με την τεχνητή νοημοσύνη
- Άγγελος Συρίγος – Ευάνθης Χατζηβασιλείου: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη
- Ελένη Πριoβόλου: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη
- Ψάξε – Λύσε – Μάθε
- Ο Τούρκος βιβλιοπώλης που νίκησε την Hermès στο δικαστήριο
- Georg Büchner: «Πένα και νυστέρι»
- Ρέα Γαλανάκη: «Πού ζει ο λύκος;»
- Μάτια σου έδωσα κι εσύ κοίταξες το σκοτάδι
- Τελευταία Νέα Diastixo
- Αντώνης Ιωάν. Ζαρκανέλας: «Η κόκκινη βία τη δεκαετία του ’40 στην Πιερία»
- Χριστίνα Φραγκεσκάκη: «Το ποδήλατό του»
- Η ισπανική βιομηχανία βιβλίου αντιμέτωπη με την τεχνητή νοημοσύνη
- Μέδουσα
- Βιογραφήματα: ΑΒΒΑ, Beatles, Bowie και Hendrix
- Ed Conway: «Υλικός κόσμος»
- Μεταξύ Μάνης και Τσακωνιάς
- Ελένη Πριoβόλου: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη
- Ο Τούρκος βιβλιοπώλης που νίκησε την Hermès στο δικαστήριο
- Μάτια σου έδωσα κι εσύ κοίταξες το σκοτάδι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Θεωρία του σχολείου
- «Η προσήλωση στο παρόν» του Γεράσιμου Βουτσινά
- Γιώργος Γιώτσας
- E. C. Osondu, R. Arnheim, Γ. Ευσταθιάδης, Ν.Ε. Καραπιδάκης, Κ. Λιβιτσάνου-Ντάνου, Κ. Σκιπητάρης
- Με δανεικό μολύβι
- Εμείς και οι Άλλοι
- Λήδα Βαρβαρούση: «Το μυστικό της τσούχτρας»
- Georg Büchner: «Πένα και νυστέρι»
- Στον Ζαν-Μπατίστ Αντρεά (και) το βραβείο Goncourt Ελλάδας
- Επιστροφή στο μηδέν