Ξένη Μουχίμογλου: «Η καθημερινή ζωή στη Σμύρνη των Ελλήνων»
Ένα από τα πιο αξιόλογα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια για τη ζωή στη Σμύρνη και τη Μικρασιατική εκστρατεία είναι το βιβλίο της Ξένης Μουχίμογλου με τίτλο Η καθημερινή ζωή στη Σμύρνη των Ελλήνων. Η συγγραφέας, με φανερή αγάπη για τον τόπο καταγωγής της και γλαφυρό ύφος, μεταφέρει τον αναγνώστη στα γεγονότα και τους τόπους εκείνης της εύθραυστης εποχής, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του από τις πρώτες κιόλας
Το πρώτο κεφάλαιο, που έχει τίτλο «1919-2019: Εκατό χρόνια από την απόβαση στη Σμύρνη», αρχίζει με την παρουσίαση του κινήματος των Νεοτούρκων και τους ηγέτες του, καθώς και με τις αναλυτικές περιγραφές των προσωπικοτήτων του επονομαζόμενου «Κόκκινου Σουλτάνου», Αβδούλ Χαμίτ, και του αναμορφωτή της Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ. Στη συνέχεια, γνωρίζουμε ποιος ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, τον ρόλο των βασιλέων, την περίεργη απόβαση των ξένων στρατευμάτων στη χώρα μας και τις καθοριστικές συνθήκες. Η διήγηση προχωρά αμερόληπτη όσον αφορά πρόσωπα και γεγονότα, μέχρι που φθάνουμε στην αρχή του μικρασιατικού πολέμου, στις 2 Μαΐου 1919, και στις καταστροφικές, για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας, εξελίξεις του. Από κει και μετά, ο αποστασιοποιημένος από τα γεγονότα σημερινός αναγνώστης εκπλήσσεται με τις ευκαιρίες που εμφανίστηκαν προκειμένου να αποφευχθεί το φρικτό τέλος της Μικράς Ασίας των Ελλήνων, από την «αφέλεια» των Ελλήνων ηγετών και από τον άσχημο ρόλο που έπαιξε ο τυραννικός τοποτηρητής της Σμύρνης Αριστείδης Στεργιάδης, τον οποίο διατήρησαν στη θέση του αμετακίνητο τόσο ο Βενιζέλος όσο και ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος! Εντύπωση προκαλούν ακόμα η βοήθεια που πρόσφεραν ανώνυμοι ξένοι προς τους δεινοπαθούντες Έλληνες της Σμύρνης τον μοιραίο εκείνο Αύγουστο του 1922 και τα παρασκήνια της καταστροφής.
{jb_quote}Ένα από τα πιο αξιόλογα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια για τη ζωή στη Σμύρνη και τη Μικρασιατική εκστρατεία.{/jb_quote}
Στο δεύτερο κεφάλαιο, που έχει τίτλο «Η καθημερινή ζωή – Οι ευτυχισμένες μέρες», μαθαίνουμε για την ιστορία της Σμύρνης αναλυτικά, για τους τραγουδιστάδες της, τα γλέντια των γιορτών, τα έθιμα, τα παραδοσιακά φαγητά και γλυκά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι ιστορίες των μεγάλων οικογενειών της Σμύρνης, μεταξύ των οποίων είναι και η οικογένεια Ωνάση. Στην αρχή του κεφαλαίου γίνεται ξεχωριστή μνεία για τον μεγάλο ιστορικό ερευνητή Πολυχρόνη Ενεπεκίδη, καθηγητή στην έδρα των Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Ο Ενεπεκίδης αποκάλυψε σε ομιλία του στον Σύλλογο Ποντίων Αργοναύτες-Κομνηνοί στην Καλλιθέα τον Νοέμβριο του 2002 ότι την περίοδο 1958-59 που διεξήγαγε έρευνα σχετική με τις βιαιότητες των Τούρκων κατά του ελληνικού πληθυσμού, ο τότε υπουργός Εξωτερικών και αργότερα γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κουρτ Βαλντχάιμ, τον ενημέρωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Αβέρωφ και ο Παναγιώτης Πιπινέλης ζήτησαν την απαγόρευση της έρευνας, για να μη διαταραχτούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις!
Το τρίτο κεφάλαιο ονομάζεται «Οι μαρτυρίες» και περιλαμβάνει συγκλονιστικές μαρτυρίες απλών ανθρώπων και γνωστών λογοτεχνών, όπως αυτή του ποιητή Κώστα Βάρναλη, ο οποίος δεν υπήρξε μόνο σπουδαίος ποιητής αλλά και δημοσιογράφος, που έγραφε διορατικά και οξυδερκή άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά.
Το τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου, που έχει τίτλο «Τα χωριά της Σμύρνης», μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τους τόπους γύρω από τη Σμύρνη και τον πολιτισμό τους. Μαθαίνουμε λοιπόν για την καθημερινή ζωή στα σπίτια, τα επαγγέλματα και τις διασκεδάσεις, για τα φαγητά, τους γάμους και τα πανηγύρια, τις εκκλησίες και τις θαυματουργές εικόνες τους. Γνωρίζουμε επίσης τη θρυλική προσωπικότητα του Βασίλη Ζαχάρωφ, μεγιστάνα από τα Ταταύλα, ο οποίος έκανε πολλές δωρεές στους ομοεθνείς του και όχι μόνο.
Το βιβλίο της Ξένης Μουχίμογλου τελειώνει με ένα χαρακτηριστικό επίμετρο του Σταύρου Θ. Ανεστίδη, υποδιευθυντή του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, ο οποίος και κλείνει όλη αυτή τη συναρπαστική περιπλάνηση στη Σμύρνη των Ελλήνων με ένα μικρό κείμενο του Γιώργου Σεφέρη, που έγραψε όταν επέστρεψε στη γενέτειρά του: «Καλύτερα έτσι. Αυτός ο σταθμός στη Σμύρνη είναι το κλείσιμο ενός κύκλου που άρχισε τα τελευταία χρόνια της παιδικής μου ηλικίας. Από δω και πέρα δεν υπάρχει ούτε ξεκίνημα ούτε φτάσιμο. Υπάρχει ο κόσμος εδώ και εκεί, όπως είναι ο κόσμος, και δεν φτάνει κανείς πουθενά».
Η καθημερινή ζωή στη Σμύρνη των Ελλήνων (ανανεωμένη έκδοση)
Η Μικρασιατική εκστρατεία – Το πολιτικό παρασκήνιο – Μαρτυρίες – Τα χωριά – Τα γλέντια – Τα φαγητά – Οι νταήδες – Οι πρόσφυγες – Η Μόρνυ
Ξένη Μουχίμογλου
Επίμετρο: Σταύρος Θ. Ανεστίδης
σ. 406
ISBN: 978-618-0017-14-4
Τιμή: 15,00€
Για παραγγελίες: 210.7771063, 6937.334913, xmouhimoglou@gmail.com
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Δείτε που κάνει διακοπές ο Λευτέρης Πανταζής μετά τον γάμο της Κόνυ Μεταξά
- Πώς θα φτιάξεις την αυθεντική ιταλική καρμπονάρα
- Επεσε στα χέρια του 40 χρόνια πριν μία γκλίτσα και τώρα έχει… χίλιες!
- ΕΛΕΝΗ: Αλλαγές στην εκπομπή (;)
- Πάνος Δέρβος: «Ο Δάκης με παρακαλούσε να τον πάω στην Ελβετία, να κάνει την ένεση και να φύγει από τη ζωή»
- Και χωρίς την Γερμανού το "Όλα Γκουντ" δεν πήρε την πρωτιά... Αναλυτικά τα ποσοστά (16/7/2022)
- Οι Iron Maiden στην Αθήνα: Έφυγε εκνευρισμένος από τη σκηνή ο Bruce Dickinson εξαιτίας των καπνογόνων
- Ευθαλία Παπακώστα: Η «Κλαίρη» του Σασμού μιλά για τη δυσκολία του ρόλου της
- 5 Χαρακτηριστικά τοξικών ανθρώπων για να τους αναγνωρίζεις | ediva.gr
- Η ιέρεια με το τατουάζ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Diastixo
- Η ιέρεια με το τατουάζ
- Ο Οδυσσέας στις θάλασσες του νότου
- «Ανυπότακτες μικρές ζωές» της Αρντίτας Ιατρού
- Προσφορά από την Alpha Bank της έκδοσης «Ερμούπολη. Η δημιουργία μιας νέας πόλης στη Σύρο στις αρχές του 19ου αιώνα»
- Ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα ζητά περισσότερη αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες
- Τα «Ματωμένα χώματα» της Διδώς Σωτηρίου σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη σε καλοκαιρινή περιοδεία
- Η αυτοκρατορία του βαμβακιού
- Η «Φάρμα των ζώων» του Όργουελ μεταφράζεται στα σκοτς
- «Από έναν πίνακα του Ιερώνυμου Μπος» της Μαρίας Κοτοπούλη
- Γερμανία: Βραβείο Ειρήνης στον Ουκρανό συγγραφέα και ποιητή Serhiy Zhadan

- Τελευταία Νέα Diastixo
- Ξένη Μουχίμογλου: «Η καθημερινή ζωή στη Σμύρνη των Ελλήνων»
- «Το ταξίδι της αυτοανακάλυψης μέσα από τη φωτογραφία» της Αγγελικής Καστρινέλλη
- Στην Τζέσμιν Γουόρντ το Βραβείο Αμερικανικής Λογοτεχνίας του Κογκρέσου
- Τρεις εκδοχές της Ηλέκτρας: Αισχύλου «Χοηφόρες», Σοφοκλή «Ηλέκτρα», Ευριπίδη «Ηλέκτρα»
- Δέκα πόντους μαύρο χιόνι
- Βαγγέλης Μπέκας: «Παγωμένα πέλματα»
- Ana María Shua: συνέντευξη στην Αγγελική Δημοπούλου
- «Και όμως, στην Αθήνα υπάρχει “πλατεία Γιάννη Μαρή”» του Γιάννη Ράγκου
- ΗΠΑ: «Παρέλυσε» από κυβερνοεπίθεση η Macmillan
- 10 χρόνια Diastixo.gr!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Παρασκήνια στην κορυφή του Ολύμπου
- Οι ακροβάτες
- Louise Glück: «Χειμωνιάτικες συνταγές από την κοινότητα»
- Νίκος Δεληβοριάς
- ΗΠΑ: Σε ετοιμότητα οι εκδοτικοί οίκοι μετά την απόφαση για τις αμβλώσεις
- Irene Vallejo: συνέντευξη στον Χρήστο Ιωάννου
- Θεοδόσης Πυλαρινός (ανθολόγηση – εισαγωγή – επιμέλεια): «Για τον Γιώργο Βέη»
- Προσφορά από την Alpha Bank της έκδοσης «Ερμούπολη. Η δημιουργία μιας νέας πόλης στη Σύρο στις αρχές του 19ου αιώνα»
- Δέκα χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας για το diastixo.gr