Εσείς είστε εξοικειωμένοι με τον ΕΚΔ-Ε;

Στη χώρα μας η υιοθέτηση και η εφαρμογή του Κώδικα αυτού προβλέπεται με τον νόμο 2863/2000, ο οποίος δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α262 τον Νοέμβριο του 2000. Ο Κώδικας βασίζεται ως προς το περιεχόμενο και τη δομή του στον Marketing Communications Code του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC). Η δημιουργία και η υιοθέτησή του εκείνη την εποχή προέκυψε ως ανάγκη επιβολής ηθικών κανόνων σε μια διαφημιστική αγορά που αναπτυσσόταν ανεξέλεγκτα, με την εμφάνιση νέων μέσων,

αλλά και την ολοένα και πιο ενισχυμένη διείσδυση του διαδικτύου και των εφαρμογών του.

Το 2023 ο Κώδικας ανανεώθηκε, καλύπτοντας πλέον όλες τις διαφημιστικές επικοινωνίες, με την ευρεία έννοια, ανεξάρτητα από το είδος, τη μορφή ή το μέσο. Σύμφωνα δε με το ΣΕΕ, η νέα έκδοση του Κώδικα ορίζει τους κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας και ηθικής συμπεριφοράς, που πρέπει να τηρούνται απέναντι στον καταναλωτή, από όλους τους ασχολούμενους με τη διαφήμιση, δηλαδή διαφημιζόμενους, διαφημιστές και διαφημιστικά μέσα, τους εντολείς και τους εντολοδόχους τους, καθώς και από άλλους συμμετέχοντες στο οικοσύστημα του marketing, συμπεριλαμβανομένων των influencers, των bloggers, vloggers κ.α.

Τα τελευταία χρόνια η διαφήμιση κυρίως στα «νέα μέσα» στα οποία δραστηριοποιούνται οι παραπάνω κατηγορίες χρηστών λειτουργεί πολλές φορές χωρίς όρια και ηθικούς περιορισμούς, ενισχύοντας τη σύγχυση του καταναλωτή, ο οποίος «βομβαρδίζεται» με διαφημίσεις ακόμα και με αθέμιτους τρόπους και εν αγνοία του. Το χειρότερο από όλα είναι ότι αυτή η κατάσταση λειτουργεί εις βάρος και των διαφημίσεων που ακολουθούν τους κανόνες, αφού ο καταναλωτής μη έχοντας το χρόνο και τη διάθεση να διακρίνει τις διαφορές, τις βάζει όλες στο ίδιο τσουβάλι. Αυτό βέβαια συνέβαινε – και συμβαίνει – όχι πάντα εκ προθέσεως, αλλά και λόγω άγνοιας των κανόνων. Αυτό το πρόβλημα έρχεται να λύσει – ή τουλάχιστον να προσπαθήσει να λύσει – η πρωτοβουλία του ΣΕΕ, η οποία έχει στόχο «να μάθουν όλοι όσοι ασχολούνται με το marketing και τη διαφήμιση τι προβλέπει ο Ελληνικός Κώδικας Επικοινωνίας, πως μπορεί να εφαρμοστεί σωστά και πως τελικά όλο αυτό είναι χρήσιμο σε agencies και brands για τη δημιουργία υπεύθυνων διαφημίσεων, αλλά και υπεύθυνου διαφημιστικού mindset γενικότερα».

Τα workshops αναμένεται να ασχοληθούν με καίρια ζητήματα, όπως το πως εφαρμόζονται στην πράξη οι βασικές αρχές του Κώδικα Δεοντολογίας, ποιοι κανόνες διέπουν το Influencer Marketing, best practices και do’s & don’ts, εξειδικευμένο υλικό για κατηγορίες όπως τρόφιμα, αλκοολούχα ποτά, συμπληρώματα διατροφής, καλλυντικά, gambling κ.α. Όπως ενημερώνει το ΣΕΕ, τα workshops αυτά απευθύνονται σε marketers, agencies και σε στελέχη που ασχολούνται με τη διαφημιστική επικοινωνία, θα έχουν διάρκεια 3 ώρες και σε αυτά θα μπορούν να συμμετάσχουν μέχρι 18 άτομα ανά συνάντηση.

Είναι σίγουρο ότι ακόμα και όσοι θεωρούν ότι γνωρίζουν τις αρχές του Κώδικα θα μάθουν και νέα στοιχεία που δεν τα ήξεραν. Όλοι θα έχουν να κερδίσουν κάτι από τη συμμετοχή τους σε αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία. Ωστόσο, είναι σαφές ότι δεν φτάνει μόνο η γνώση, χρειάζεται και η θέληση να ακολουθηθούν οι κανόνες. Όπως όλοι γνωρίζουμε, στην Ελλάδα δεν πάσχουμε από έλλειψη κανόνων, αλλά από την αδυναμία ή τη μη διάθεση εφαρμογής τους, για λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν. Σε κάθε περίπτωση, η πρωτοβουλία πρέπει να στηριχθεί και να ενταθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα