Καλώς το ΧΑ κι ας άργησε, τι δείχνει η Luis Vuitton, η σοβαρή διοίκηση ΔΑΑ, το Fiera στην Attica και το free float

Η αντίδραση του ΧΑ ήταν θετική κι ας άργησε. Όμως ακόμα πιο θετικό είναι το στοιχείο ότι έχοντας χάσει το κλίμα και την ώθηση από το ράλι των διεθνών αγορών με τα αλλεπάλληλα ρεκόρ, τουλάχιστον συγκεντρώθηκε στα ουσιαστικά και στα δικά μας θέματα.

Υπό αυτή την έννοια δεν έχει σημασία αν οι άλλοι διόρθωσαν χθες. Έχουν κάνει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο όσο εμείς γλιστρούσαμε προς τα πίσω. Σημασία έχει βραχυχρόνια, η ανάκτηση έστω των 1.432 μονάδων πριν από οποιαδήποτε άλλη κίνηση, ένα επίπεδο που η αγορά μπορεί και πρέπει να κατοχυρώσει για να έχει το μίνιμουμ περιθώριο ασφαλείας. Διαφορετικά

θα δοκιμαστούν εκ νέου οι 1.400 μονάδες του Γενικού Δείκτη κι ακόμα περισσότερο ο απλός κινητός μέσος των 200 ημερών.

Δεν θα μεταφέρουμε πολλά τεχνικά στοιχεία, δεν είναι το σημαντικό ούτε κάποια απόλυτη απόδειξη του πως θα κινηθεί αυτή η αγορά που με μικρές συναλλαγές μπορεί να ανατρέπει προς πάσα κατεύθυνση τις προηγούμενες ενδείξεις. Η ουσία είναι να αποκτήσει ένα μομέντουμ ακόμα και κόντρα –τέμπο και να κινηθεί ανοδικά. Άλλωστε το πράττει η οικονομία της χώρας που είναι και δυσκολότερο, τόσον καιρό, με ανάπτυξη κόντρα στη στασιμότητα των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης.

Και υπάρχουν κι άλλες επιμέρους ενδείξεις ότι είμαστε σε άλλο κύκλο. Πάρτε για παράδειγμα την επιτυχία της Luis Vuitton στην Ελλάδα σε αντίθεση με άλλες πολύ μεγαλύτερες και πιο προσοδοφόρες αγορές. Δείτε τα νέα καταστήματα που απευθύνονται σε υψηλό τουρισμό και υψηλά βαλάντια, σε Μύκονο και Αθηναϊκή Ριβιέρα και βγάλτε συμπέρασμα.

Ναι το ξέρουμε ότι η Nvidia, διόρθωσε ερχόμενη από νέο ιστορικό ρεκόρ. Δεν θα κατοχυρώσουν κέρδη δηλαδή. Από νέο ρεκόρ ήρθε. Διόρθωσε χθες η Wall Street συνολικά, αλλά η περίοδος με ανακοινώσεις κερδών και κλείσιμο βιβλίων των θεσμικών εκεί ευνοεί αυτή την εικόνα. Θα πάρουν και κέρδη. Η ουσία είναι να μειωθούν το ταχύτερο δυνατόν τα επιτόκια. Αυτό έχει σημασία. Να περάσουν το συντομότερο οι επιπτώσεις των μειώσεων στην πραγματική οικονομία.

Στην Attica είχαμε την αναμενόμενη πτώση και διόρθωση χθες. Αλλά έχουμε κι ένα μεγάλο νέο με την είσοδο του Fiera Capital στην αύξηση κεφαλαίου. Μην κοιτάτε το νούμερο για τα 12 εκατ. ευρώ. Δεν είναι λίγο. Το free float στη μετοχή είναι μόνον 12%. Το νούμερο με πρόχειρους υπολογισμούς, αντιστοιχεί περίπου στο 15% του free float, το οποίο θέλουν να καλύψουν. Το καναδικό fund έχει παρουσία και σε άλλες τραπεζικές μετοχές του ΧΑ.

Στα 6,75 ευρώ είναι το χαμηλό 52 εβδομάδων της Helleniq Energy και η μετοχή έκλεισε χθες στα 7,11 ευρώ. Από τις 5 Αυγούστου που η μετοχή υποχώρησε μέχρι τα 6,80 ευρώ, ακολουθεί μία πορεία σχεδόν παράλληλη. Έγραψε χαμηλά στα 7 ευρώ στις 29 Αυγούστου. Στα 6,96 ευρώ στις 12 Σεπτεμβρίου. Στα 6,90 ευρώ στις 3 Οκτωβρίου. Το υψηλότερο ήταν στα 7,21 ευρώ στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου. Δεν μοιάζει να θέλει να υποχωρήσει και συσσωρεύεται. Το placement είχε γίνει στα 7 ευρώ κι αν υπολογιστεί και το μέρισμα οι μέτοχοι που συμμετείχαν έχουν κέρδος 13% σε αυτές τις τιμές σύμφωνα με ανάλυση του Μάνου Χατζηδάκη της Beta Χρηματιστηριακής.

Αν δεν ήταν το μέρισμα που θα ήταν οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου; Η μετοχή συνεχίζει να απογοητεύει. Το placement έγινε στα 4,20 ευρώ και η μετοχή που είχε μία προσωρινή αντίδραση, υποχώρησε χθες στα 4,30 ευρώ. Εφόσον η ένταξή της στο δείκτη FTSE πάει για το 2025 και προφανώς και τα επόμενα πακέτα θα γίνουν από Μάρτιο και μετά, δεν θα έχει λίγη ηρεμία για να βοηθήσει και το Γενικό Δείκτη;

Χαμηλό 52 εβδομάδων στα 7,3920 ευρώ για το ΔΑΑ που χθες έκλεισε με μικρή άνοδο 0,19% στα 7,5740 ευρώ. Με την επιβατική κίνηση να είναι αυξημένη 13,3% στο εννεάμηνο φέτος και 9,7% το Σεπτέμβριο, το ΔΑΑ ποντάρει να αυξήσει τα μεγέθη του τους μήνες εκτός θερινής σεζόν. Και το καταφέρνει όπως έχει φανεί μέχρι τώρα.

Στα θετικά επίσης η σοβαρή διοίκηση της εταιρίας που ανακοινώνει κάθε μήνα στοιχεία της επιβατικής κίνησης. Η διοίκηση θέλει επίσης να φέρει περισσότερους ταξιδιώτες από ΗΠΑ, Κίνα και Ινδία και να αυξήσει τα δρομολόγια των εταιριών που έρχονται στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Όλες οι κινήσεις του ΔΑΑ έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στον τουρισμό όλης της χώρας και ενισχύουν την εθνική οικονομία συνολικά. Η διοίκηση δημοσιοποίησε νέα κίνητρα για να πετύχει τους στόχους που λέγαμε παραπάνω. Έτσι επικοινώνησε στις αεροπορικές εταιρίες τα νέα κίνητρα που περιλαμβάνουν εκπτώσεις ανάλογα τη δραστηριότητα κάθε εταιρείας. Στις εταιρείες που έχουν ήδη παρουσία στον ΔΑΑ, δίνονται κίνητρα ώστε να αυξήσουν τα δρομολόγια από ένα σε τρία η τέσσερα την εβδομάδα.

Οι εκπτώσεις ξεκινούν από 100% στα τέλη προσγείωσης και φτάνουν σε εκπτώσεις ανά επιβάτη. Επίσης τα κίνητρα είναι διάρκειας τριών ετών και φτάνουν μέχρι και τα πέντε χρόνια για τις υπερπόντιες πτήσεις, από ΗΠΑ, Κίνα , Ινδία κλπ. Τα κίνητρα σε ετήσια βάση μπορούν να έχουν ισχύ όλο το χρόνο, και άλλα να ισχύουν από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο, δηλαδή την περίοδο εκτός αιχμής.

Και η μετοχή τσούκου-τσούκου, αλλά τα έχουμε ξαναπεί και είστε ειδοποιημένοι από εδώ. Τα είχαμε πει όταν άλλοι σας έλεγαν για πάνω από 9 ευρώ στην εισαγωγή. Οι έχοντες υπομονή θα κερδίσουν.

Καμπανάκι στο ΧΑ χτυπάει σήμερα η διοίκηση της Cenergy. Μπαίνουν οι νέες μετοχές από την αύξηση την οποία ως γνωστόν κάλυψαν ουσιαστικά ξένοι επενδυτές. Η μετοχή διαπραγματεύεται και στην αγορά του Βελγίου, όπου θα μπουν και πολλές μετοχές ενώ το άρμπιτραζ ουσιαστικά δεν επιτρέπει διαφορετική κίνηση στις δύο αγορές.

Keywords
Αναζητήσεις
kalos-to-cha-ki-as-argise-ti-deichnei-i-luis-vuitton-i-sovari-dioikisi-daa-to-fiera-stin-attica-kai-to-free-float.htm
Τυχαία Θέματα