Βρετανία: Απότομη «βουτιά» του πληθωρισμού- Στο 1,7% τον Σεπτέμβριο

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε απότομα στο 1,7% τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε την Τετάρτη (16/10) η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι θα διαμορφωθεί στο 1,9% για τον μήνα, πέφτοντας για πρώτη φορά κάτω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για 2% από τον Απρίλιο του 2021.

Ο πληθωρισμός κυμαίνεται γύρω από αυτό το επίπεδο τους τελευταίους τέσσερις μήνες και έφτασε στο 2,2% τον Αύγουστο.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει ενέργεια, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό, διαμορφώθηκε στο 3,2% σε μηνιαία βάση, από 3,6% τον Αύγουστο και κάτω από την πρόβλεψη 3,4% σε δημοσκόπηση του Reuters.

Οι τιμές στον τομέα των υπηρεσιών, τον κυρίαρχο τομέα της βρετανικής οικονομίας, υποχώρησαν στο 4,9% από 5,6% τον Αύγουστο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2022.

Ο δομικός πληθωρισμός και ο πληθωρισμός των υπηρεσιών είναι οι βασικοί δείκτες που παρακολουθούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, καθώς εξετάζουν εάν θα μειώσουν ξανά τα επιτόκια στη συνεδρίασή τους τον Νοέμβριο.

Το πρωί της Τετάρτης, η αγορά έδινε πιθανότητα 80% για μείωση των επιτοκίων τον Νοέμβριο ενόψει της τελευταίας εκτύπωσης του πληθωρισμού. Αναλυτές την Τρίτη δήλωσαν ότι η χαμηλότερη αύξηση των μισθών που αναφέρθηκε από το ONS αυτή την εβδομάδα υποστήριξε την υπόθεση για περικοπή. Η BOE μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης τον Αύγουστο πριν το διατηρήσει σταθερό τον Σεπτέμβριο.

#Βρετανία #πληθωρισμός #Τράπεζα_της_Αγγλίας #δομικός_πληθωρισμός
Keywords
Αναζητήσεις
vretania-apotomi-voutia-tou-plithorismou--sto-17-ton-septemvrio.htm
Τυχαία Θέματα