Αντιμέτωποι οι κτηνοτρόφοι με απένταξη από το πρόγραμμα “Νέοι Αγρότες”

Σε σοβαρό κίνδυνο βρίσκονται οι νέοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι της Ελλάδας, καθώς οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών για τις σταβλικές εγκαταστάσεις τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες τους οδηγούν στην απένταξη από το υπομέτρο 6.1 του προγράμματος "Εγκατάσταση νέων γεωργών". Το πρόβλημα αυτό έχει πάρει διαστάσεις, καθώς οι παραγωγοί, χωρίς να φταίνε, καλούνται να επιστρέψουν τις προκαταβολές που έλαβαν στο πλαίσιο του προγράμματος, δεδομένου ότι δεν έχουν ακόμα εξασφαλίσει την απαραίτητη αδειοδότηση.

Το πρόβλημα με τις αδειοδοτήσεις

των σταβλικών εγκαταστάσεων δεν είναι καινούργιο, όπως επισημαίνει η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ). Παρά τις επανειλημμένες νομοθετικές ρυθμίσεις για την επίλυση του ζητήματος, η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους νέους παραγωγούς. Ειδικότερα, η απουσία υπηρεσιών σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές και η αργή ανταπόκριση των αρχαιολογικών και δασικών υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαδικασία αδειοδότησης επιβαρύνουν την κατάσταση.

Καταλογιστικές αποφάσεις και οικονομικός κίνδυνος

Από τον Αύγουστο, παρατηρείται μια αύξηση στην αποστολή καταλογιστικών αποφάσεων από τις αρμόδιες αρχές. Με τις αποφάσεις αυτές ζητείται από τους νέους γεωργούς και κτηνοτρόφους να επιστρέψουν τις προκαταβολές που έλαβαν, εάν δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αδειοδότησης. Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς παραγωγούς σε αδιέξοδο, καθώς ενώ έχουν ήδη καταφέρει να ξεπεράσουν τις δυσκολίες παραμονής σε απομονωμένες περιοχές, η γραφειοκρατία τούς σπρώχνει στην οικονομική καταστροφή.

Παρέμβαση της ΕΘΕΑΣ

Η ΕΘΕΑΣ, αναγνωρίζοντας το σοβαρό αυτό πρόβλημα, έχει αποστείλει επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας να δοθεί επιπλέον παράταση στις προθεσμίες ολοκλήρωσης των αδειοδοτήσεων, προκειμένου να μπορέσουν οι νέοι κτηνοτρόφοι να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους. Η παράταση που έχει δοθεί πρόσφατα με νομοθετική ρύθμιση δεν φαίνεται να επαρκεί, καθώς οι διαδικασίες αδειοδότησης βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα σε πολλές περιπτώσεις.

Η ΕΘΕΑΣ ζητά επίσης την άμεση παύση της είσπραξης των ποσών που ζητούνται από τους παραγωγούς, προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή τους. Επισημαίνεται ότι η στήριξη των νέων αγροτών είναι κρίσιμη για την αποφυγή της ερήμωσης της υπαίθρου και την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι νέοι κτηνοτρόφοι είναι κρίσιμη, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με την απένταξή τους από το πρόγραμμα "Νέοι Αγρότες" λόγω καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις. Η παρέμβαση της ΕΘΕΑΣ στοχεύει να προστατεύσει τους νέους παραγωγούς από αυτή την εξέλιξη, προτείνοντας μέτρα που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν την αγροτική τους δραστηριότητα και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της υπαίθρου.
Πηγή: ot.gr

Keywords
Αναζητήσεις
antimetopoi-oi-ktinotrofoi-me-apentaxi-apo-to-programma-neoi-agrotes.htm
Τυχαία Θέματα
Αντιμέτωποι, “Νέοι Αγρότες”,antimetopoi, “neoi agrotes”