«Αρχιλόχου αντηχήσεις»: Ομαδική έκθεση στην Αλυκή Πάρου

Το Κέντρο Φιλοξενίας Καλλιτεχνών Κυκλάδων παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο Αρχιλόχου αντηχήσεις με τη συμμετοχή 22 Παριανών και διεθνών καλλιτεχνών, που καθένας/καθεμία τους έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με το νησί και εμπνέονται από την ποίηση του Αρχιλόχου (λυρικός ποιητής από την Πάρο, περ. 680 π.Χ. – 645 π.Χ.).

Συμμετέχουν οι: Sandy Pisante Amariglio, Yuki

Aoki, Neva Bergemann, Irina Dorohova, Μαρία Δρακάκη, Hans Giesen, Δημήτρης Καλανδράνης, JB Leullier, Μαρουσώ Μαούνη, Στέλλα Μελετοπούλου, Άννα Μητρογιάννη, Κλεοπάτρα Μουρσελά, Jane Pack, Νίκος Σαρρής, Δήμητρα Σκανδάλη, Αρσένης Σκιαδάς, Μαρία Sohan Σπινθουράκη, Νίκος Συνόδης, Μιλίτσα Tomasovits, Αμαλία Φερεντίνου, Εμμανουήλ Φωκιανός, Steven Wolkoff.

Διάρκεια έκθεσης: 20 Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή, 19:30-22:30

Ο Δρ Κώστας Πράπογλου σημειώνει:

«Στις λέξεις του αρχαίου Έλληνα λυρικού ποιητή Αρχίλοχου εντοπίζουμε ένα πνεύμα αδέσμευτο από συμβάσεις, μια φωνή που διαπερνά το πέρασμα του χρόνου, προτρέποντάς μας να αγκαλιάσουμε το ακατέργαστο και το πραγματικό.

»Γεννημένος στην Πάρο κατά την αρχαϊκή περίοδο (περ. 680 – 645 π.Χ.) και παρόλο που όλες οι διαθέσιμες πηγές είναι εξαιρετικά αποσπασματικές, ο Αρχίλοχος λέγεται ότι είναι ο αρχαιότερος γνωστός Έλληνας συγγραφέας που εμπνεόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα προσωπικά του πάθη και εμπειρίες. Υπήρξε ένας ποιητής-πολεμιστής, του οποίου οι στίχοι διαπερνούσαν το προσωπείο του ηρωισμού και έφεραν στην επιφάνεια τη διαισθητική αλήθεια της ανθρώπινης κατάστασης. Διερευνώντας θέματα αγάπης, απώλειας, σύγκρουσης και χαράς, η ειλικρίνειά του αναδύεται ως προσωπικό του όπλο και η τέχνη του ως ασπίδα ενάντια στη μετριότητα της πεζότητας.

»Ο Αρχίλοχος δεν ήταν ένας οποιοσδήποτε ποιητής. Υπήρξε αρχιτέκτονας του συναισθήματος, γλύπτης της ανθρώπινης σοφίας. Αυτή η έκθεση εγκιβωτίζει την ατρόμητη αυθεντικότητά του. Η απεριόριστη ανεξαρτησία και η αδιάκοπη επιδίωξή του για ειλικρίνεια θα μας καθοδηγήσουν και θα μας βοηθήσουν να αποκαλύψουμε τις κρυμμένες διαστρωματώσεις του κόσμου μας· να προκαλέσουμε και να αναμετρηθούμε με τη στασιμότητα. Σύμφωνα με την ποίηση και την προσωπικότητά του, όλα τα έργα που εκτίθενται σε αυτήν την έκθεση είναι αποτυπώματα ενός νοερού πεδίου μάχης και κάθε μέσο που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία τους αποτελεί ένα εργαλείο ενδοσκόπησης.

»Οι διάλογοι που αδιάλειπτα αναπτύσσονται, διασυνδέουν το παρελθόν με το μέλλον, υπερβαίνοντας τον χρόνο. Τα γραπτά του Αρχίλοχου ενώνονται μαζί μας σαν μια φωνή από το μακρινό παρελθόν που γεφυρώνει χιλιετίες και αμέτρητες γενεές. Μας δίδαξε ότι η ευαλωτότητα δεν είναι αδυναμία, αλλά μια βαθύτερη πηγή δύναμης. Με τα γεμάτα συναισθηματισμό λόγια και τις σάτιρές του αποκαλύπτει τη δύναμη μιας εσωτερικής αναταραχής, αμφισβητώντας τις όποιες κοινωνικές νόρμες.

»Μέσα από το πνεύμα του Αρχίλοχου, η έκθεση αποκαλύπτει μια καθολική συνθήκη που αντηχεί το πάθος και το σθένος. Απελευθερώνεται από τους περιορισμούς της παράδοσης και εξερευνά τις αχαρτογράφητες περιοχές της έμπνευσης και της φαντασίας. Όλα τα έργα που εκτίθενται αφηγούνται ιστορίες που δεν έχουν ακόμη ειπωθεί, ρίχνοντας φως στις σκιές που παραμένουν κρυμμένες στις παρυφές της αντίληψής μας.

»Η κληρονομιά του Αρχίλοχου πυροδοτεί μια φλόγα δημιουργικότητας. Η τόλμη και η αφοσίωσή του στην αλήθεια ωθούν όλους τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και συμμετέχουσες καλλιτέχνιδες να ξεπεράσουν τα όρια, να αμφισβητήσουν, να προκαλέσουν και να μεταμορφωθούν. Μέσα στον απόηχο των αρχαίων λόγων του, ανακαλύπτουμε το διαχρονικό κάλεσμα για δημιουργία με στοργή, θάρρος και όραμα.

»Τα έργα 22 καλλιτεχνών που παρουσιάζονται στους χώρους του Cycladic Arts Center αντανακλούν τον μοναδικό ψυχισμό της αρχαιότητας, επιτρέποντάς μας να εντοπίσουμε σε αυτήν την κληρονομιά την έμπνευση να χαράξουμε τη δική μας πορεία στον διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο της τέχνης. Αυτό σύντομα μετατρέπεται σε μια ζωντανή απόδειξη της ανθεκτικότητας και της ομορφιάς της ανθρώπινης δύναμης.

»Τιμώντας την πολιτιστική μας κληρονομιά, η έκθεση εγκυμονεί μια αίσθηση συνέχειας, διατηρώντας την ουσία της αρχαίας σοφίας και επαναπροσδιορίζοντάς τη για το σημερινό κοινό. Η διαχρονική ποιότητα της ποίησης του Αρχίλοχου συνεχίζει να μας διεγείρει με το βάθος του λεξιλογίου της σύγχρονης τέχνης. Εμπλουτίζει ταυτόχρονα το καλλιτεχνικό τοπίο διασφαλίζοντας ότι οι φωνές του παρελθόντος εξακολουθούν να ακούγονται στο παρόν και στο μέλλον».

Keywords
Τυχαία Θέματα