Δημήτριος Μ. Μυλωνάς – Μελέτιος Σιαστάθης – Διονύσιος Κυριακόπουλος: «Ελεγκτική του Δημοσίου Τομέα»

22:26 4/2/2025 - Πηγή: Diastixo

Ο σύγχρονος έλεγχος στις οντότητες του Δημόσιου Τομέα, συνυφασμένος με την ίδια τη φύση της δημοκρατικής Πολιτείας, διασφαλίζει τη βιωσιμότητά τους και την υλοποίηση της αποστολής τους στο πλαίσιο της κοινωνικοοικονομικής ευημερίας των πολιτών. Η Ελεγκτική του Δημόσιου Τομέα κατευθύνει τους φορείς του να τηρούν τις βασικές αρχές της καλής διακυβέρνησης, όπως της νομιμότητας, της διαφάνειας, της υπευθυνότητας και της λογοδοσίας, της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και της εύρυθμης εν γένει λειτουργίας των κρατικών θεσμών και υπηρεσιών. Οι αρχές αυτές, ως γνωστόν, έχουν διατυπωθεί από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και έχουν υιοθετηθεί από τον Έλληνα νομοθέτη στο ν. 5270/2014 (άρθρο 33).

Η Ελεγκτική στον Δημόσιο Τομέα προϋποθέτει γνώσεις του Μάνατζμεντ, της Λογιστικής, της Οικονομικής και της Νομικής Επιστήμης και συνδυάζει θεωρία και πράξη, επιστήμη και τεχνική, δικαιοσύνη και λογική. Η σημασία της Ελεγκτικής στον Δημόσιο Τομέα είναι πολύπλευρη, γιατί διασφαλίζει τη λογοδοσία, ενισχύει τη διαφάνεια, βελτιώνει την αποδοτικότητα και ενισχύει την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η θέσπιση ελεγκτικών θεσμών που υιοθετούν τους κανόνες, τις αρχές και τη μεθοδολογία της Δημόσιας Ελεγκτικής συμβάλλουν σε μια παραγωγική, αποτελεσματική, αποδοτική και ποιοτική παροχή υπηρεσιών στους πολίτες.

{jb_quote}Οι συγγραφείς επιδεικνύουν άριστη γνώση του αντικειμένου και παραθέτουν τεκμηριωμένες πληροφορίες, που συνδυάζουν τη νομική, οικονομική, ηθική, λογιστική και διοικητική διάσταση της ελεγκτικής.{/jb_quote}

Το βιβλίο Ελεγκτική του Δημοσίου: Θεωρία και Πράξη των Δημήτριου Μυλωνά, Μελέτιου Σιαστάθη και Διονύσιου Κυριακόπουλου (Ελληνοεκδοτική, 2024) εισφέρει στην ελληνική βιβλιογραφία μια μοναδική, ενδελεχή και εμπεριστατωμένη έρευνα για τους ελεγκτικούς θεσμούς. Αρχικά το Ελεγκτικό Συνέδριο ως ανώτατος θεσμός ελέγχου του Δημόσιου Τομέα είναι κατά το Σύνταγμά μας το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο, που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο ως ανεξάρτητος εξωτερικός ελεγκτής της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος και της δημόσιας περιουσίας και συμβάλλει με τις ελεγκτικές, δικαιοδοτικές και γνωμοδοτικές του αρμοδιότητες στη διαμόρφωση χρηστού δημοσιονομικού ήθους. Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποτελεί πλήρη και αυτοτελή δικαιοδοτικό κλάδο και η αμιγώς δικαστική του φύση διατηρείται ανεξάρτητα από τις ειδικότερες αρμοδιότητες που ασκεί, οι οποίες εμπλουτίζονται και εναρμονίζονται προς τα κρατούντα στον ευρωπαϊκό χώρο και διεθνώς. Η Ελεγκτική στον Δημόσιο Τομέα και ο ρόλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποτελούν βασικά εργαλεία για τη διασφάλιση της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της σωστής διαχείρισης των δημόσιων πόρων, αποτελεί ένα πλήρες και αναλυτικό εγχειρίδιο για την ελεγκτική διαδικασία στον δημόσιο τομέα. Οι ως άνω συγγραφείς με εξαιρετική επιτυχία παρουσιάζουν και αναλύουν και άλλους σημαντικούς θεσμούς ελέγχου του δημόσιου τομέα, όπως το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, ο Εσωτερικός Έλεγχος, ο Σύμβουλος Ακεραιότητας στη Δημόσια Διοίκηση, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Συγχρόνως, το βιβλίο Ελεγκτική του Δημοσίου: Θεωρία και Πράξη αποτελεί ένα πλήρες και αναλυτικό εγχειρίδιο για την ελεγκτική διαδικασία στον Δημόσιο Τομέα. Πολύ επιτυχημένα συνδυάζει τη θεωρητική ανάλυση και τη μεθοδολογία των ελέγχων, καθώς και τις πρακτικές εφαρμογές τους, γεγονός που το καθιστά πολύτιμο για φοιτητές προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου και επαγγελματίες της λογιστικής, της ελεγκτικής, της συμβουλευτικής και της οικονομικής διαχείρισης της δημόσιας διοίκησης. Το βιβλίο αυτό ξεχωρίζει για την ευρεία και σφαιρική κάλυψη του θέματος, εναρμονίζοντας θεωρία και πράξη με έναν τρόπο που καθιστά την ελεγκτική του δημοσίου προσιτή και κατανοητή, ακόμα και για αναγνώστες χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις στον τομέα αυτό. Οι συγγραφείς επιδεικνύουν άριστη γνώση του αντικειμένου και παραθέτουν τεκμηριωμένες πληροφορίες, που συνδυάζουν τη νομική, οικονομική, ηθική, λογιστική και διοικητική διάσταση της ελεγκτικής.

Τα παραδείγματα και οι μελέτες περίπτωσης που περιλαμβάνονται στο βιβλίο τού δίνουν έναν πρακτικό προσανατολισμό, καθιστώντας το ένα χρήσιμο εργαλείο και οδηγό για όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν στις διαδικασίες ελέγχου στον δημόσιο τομέα. Η σύνδεση της θεωρίας με την ελληνική πραγματικότητα το καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμο για τους επαγγελματίες στην Ελλάδα, αλλά και για όσους ενδιαφέρονται για την εμβάθυνση και την ανάλυση της Ελεγκτικής στον δημόσιο βίο.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό εγχειρίδιο τόσο για την ακαδημαϊκή εκπαίδευση όσο και για την επαγγελματική κατάρτιση και αποτελεί σημαντική συμβολή στη βιβλιογραφία της Ελεγκτικής Επιστήμης, ειδικά για τον ελληνικό δημόσιο τομέα. Οι συγγραφείς του, Δ. Μυλωνάς, Μ. Σιαστάθης και Δ. Κυριακόπουλος, έχουν καταφέρει να συνθέσουν ένα ολοκληρωμένο έργο, προσφέροντας στους αναγνώστες τους απαραίτητες γνώσεις για την ελεγκτική διαδικασία και τη συμβολή της στην εύρυθμη λειτουργία των οντοτήτων του δημόσιου τομέα.

[Η Άννα Λιγωμένου είναι αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου, διδάσκουσα στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, καθηγήτρια της Αστυνομικής Ακαδημίας.]

Ελεγκτική του Δημοσίου Τομέα
Θεωρία και Πράξη
Δημήτριος Μ. Μυλωνάς – Μελέτιος Σιαστάθης – Διονύσιος Κυριακόπουλος
Ελληνοεκδοτική
672 σελ.
ISBN 978-960-563-646-3
Τιμή €47,00

Keywords
Τυχαία Θέματα