«Για την παράσταση “Βάκχαι, μία συλλογική αφήγηση”» των Γιώργου Δικαίου – Εμμανουήλ Κοντού

Οι Βάκχαι του Ευριπίδη έγιναν για εμάς ένα έδαφος πειραματισμού, εμβάθυνσης και συσχετισμού με το ανοίκειο. Ανοίκειος ο άλλος, ο ξένος, αλλά και οι ίδιοι μας οι εαυτοί. Το πιο μυστηριακό έργο του Ευριπίδη ανοίγει δρόμους που εισάγουν νέο περιεχόμενο, αλλά και νέες φόρμες στην τραγική ποίηση της αρχαιότητας. Προφανώς, με πολλή δυσκολία προσπαθούμε σήμερα να το αποκωδικοποιήσουμε, αλλά και με πολλή περιέργεια κι ορμή ψάχνουμε ανάμεσα στις λέξεις το μήνυμα που έρχεται από τα βάθη της ιστορίας.

Μαζί με τη γραφή του Ευριπίδη, η ποίηση του Γιώργου Χειμωνά μάς μυεί, μέσω

των λέξεων της δικής μας γλώσσας, στον υπερβατικό κόσμο του θεού Διόνυσου.

Ο θεός του θεάτρου, ο Διόνυσος, στήνει μπροστά στα μάτια των θεατών μια παράσταση και μιλά για τον εαυτό του. Πρωταγωνιστεί μεταμφιεσμένος σε άνθρωπο σε ολόκληρη την ιστορία. Παρατηρώντας αυτό το στοιχειώδες σημείο εκκίνησης, καταλαβαίνουμε ότι εδώ πρόκειται για κάτι εκτός της εποχής του. Το θέατρο μιλά για τον εαυτό του. Μιλά για τις ρίζες του, για τη λειτουργία του να ανοίγει χώρο στην κοινωνία να δει και να γνωρίσει τον εαυτό της αλλιώς.

{jb_quote}Προφανώς, με πολλή δυσκολία προσπαθούμε σήμερα να το αποκωδικοποιήσουμε, αλλά και με πολλή περιέργεια κι ορμή ψάχνουμε ανάμεσα στις λέξεις το μήνυμα που έρχεται από τα βάθη της ιστορίας.{/jb_quote}

Ταξιδεύοντας μέσα σε αυτό το κείμενο, άλλοτε συνειδητά και άλλοτε ασυνείδητα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με όλα όσα περικλείει. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής, πολύτιμοι αρωγοί, συνταξιδιώτες και ξεναγοί στάθηκαν οι συνεργάτες από την αρχή ως το τέλος αυτής της διεργασίας: η Μαρία Όλγα Αθηναίου, ο Δημήτρης Καμαρωτός, η Ρηνιώ Κυριαζή, η Αμαλία Μουτούση, ο Αργύρης Ξάφης και η Ιωάννα Ρεμεδιάκη.

Προσδοκούμε αυτή η παράσταση να είναι ένα ακόμα μέρος αυτού του ταξιδιού και αυτής της διαδρομής και όχι το αποτέλεσμά της, ούτε ο προορισμός της. Άλλωστε, γι’ αυτό ονομάζεται εργασία εν εξελίξει (work in progress) και θα παρουσιαστεί στο κοινό το μέρος που μέχρι σήμερα μπορούμε να στηρίξουμε και να αφηγηθούμε.

Μοιάζει πως αυτό το υλικό των Βακχών, το κείμενο του Ευριπίδη, η μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά και ο θεός Διόνυσος, θα μας ακολουθούν και θα τους ακολουθούμε για μεγάλο διάστημα μετά το πέρας των παραστάσεων. Είμαστε όλες και όλοι ευγνώμονες που ήρθαμε σε επαφή με αυτόν τον «κόσμο» και ανυπομονούμε να μοιραστούμε την εμπειρία της συνάντησής μας με το κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση μπορείτε να δείτε εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα