Πάνος Νιαβής: «Δέκα πόντους μαύρο χιόνι»
Δεν είναι εύκολη υπόθεση η μυθιστορία, όπως δεν είναι εύκολη υπόθεση η αποτύπωση του βιώματος αν έχεις ταχτεί να τιμήσεις εκείνη τη μικρή πατρίδα, εκείνη τη γη της Μέσα Ελλάδος: Αιτωλία, Ευρυτανία, Τζουμέρκα, Άγραφα. Δεν έχει σημασία ο τόπος. Σπάνια έχει, εκτός κι αν συμμετέχει, όπως στο μυθιστόρημα του Πάνου Νιαβή Δέκα πόντους μαύρο χιόνι,ως ήρωας δίπλα στην κεντρική ηρωίδα του, τη Δασιά.
Ο γνωστός ποιητής Πάουλ Τσέλαν στο τέλος του 1944, μετά την επιστροφή του από το στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας στο οποίο είχε φυλακιστεί, έγραψε το ποίημα Μαύρες νιφάδες,
Μέσω του απολογητικού μονολόγου, της εξομολόγησης της Δασιάς στην εγγονή της, αλλά κυρίως προς τον Θεό, ο Πάνος Νιαβής επαναφέρει το θέμα της μελλοντικής δικαίωσης των ηττημένων, των χαμένων της ιστορίας. Και είναι αυτό το πρώτο μυθιστόρημα του Πάνου Νιαβή, τον οποίο έχουμε γνωρίσει ως ποιητή και μεταφραστή ισπανόφωνων ποιημάτων, ένα μυθιστόρημα άκρως καθηλωτικό. Η χειμαρρώδης γραφή του θυμίζει τη γραφή του Νίκου Καζαντζάκη ως προς την αιχμηρότητά της, ενώ αξιοποιεί την τοπική διάλεκτο χωρίς να δυσκολεύει τον αναγνώστη. Μια τοπική διάλεκτο πιο παλιά κι από το παλιό, που εστιάζει στη ρίζα της γλώσσας και που στην απλότητά της δημιουργεί από μόνη της ένα ιδιαίτερο σκηνικό που μας καθηλώνει.
{jb_quote}Το μυθιστόρημα του Πάνου Νιαβή δεν είναι απλώς ηθογραφικό, αλλά ένα βιβλίο που χτίζει γέφυρες για να ερμηνεύσει με τον τρόπο του διαχρονικά κοινωνικά ζητήματα και μεταπολεμικά σύνδρομα της ελληνικής υπαίθρου.{/jb_quote}
Την ιστορία της Δασιάς μάς παρουσιάζει ο Πάνος Νιαβής – ως κόρης, συζύγου, μάνας, ερωμένης, θύματος και θύτη. Της Δασιάς, που ζει στα όρια της ανθρώπινης αντοχής, μιας γυναίκας που τα πάθη πετρώθηκαν μέσα της, σαν κακό που παραμονεύει. Πάθη και δυστυχία που την απομάκρυναν από κάθε γνωστό σε εμάς αξιακό πλαίσιο. Ένας συγκλονιστικός μονόλογος, στον οποίο παρεισφρέουν μικρές ιστορίες που συνθέτουν τη μία και μεγαλύτερη, αυτήν της ζωής της Δασιάς, με εικόνες που διασώζουν την καθημερινότητα ενός κόσμου παραγνωρισμένου.
Και θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο συγγραφέας έχει ως στόχο να συντηρηθεί η μνήμη αυτής της απομονωμένης αγροτικής οικονομίας στα δύσβατα βουνά της Ελλάδας των δεκαετιών του ’40 και του ’50, η μνήμη ενός κόσμου σκληρού από την ανάγκη της επιβίωσης, από την αδυσώπητη πείνα που τύφλωνε τη σκέψη, από τη στέρηση, από όλων των ειδών τις στερήσεις. Κι όμως, όχι. Το μυθιστόρημα του Πάνου Νιαβή δεν είναι απλώς ηθογραφικό, αλλά ένα βιβλίο που χτίζει γέφυρες για να ερμηνεύσει με τον τρόπο του διαχρονικά κοινωνικά ζητήματα και μεταπολεμικά σύνδρομα της ελληνικής υπαίθρου. Μέσα από τον σκληρό νατουραλισμό των διηγήσεων της Δασιάς, μπορούμε να κατανοήσουμε σημερινές συμπεριφορές έμφυλης βίας ή και συναισθηματικής κενότητας ανθρώπων στερημένων από τα αυτονόητα. Οικογενειακά τραύματα και πληγές που δυστυχώς πολλές φορές διαιωνίζονται από γενιά σε γενιά ως τις μέρες μας.
Πρόκειται για ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, που μπορεί να φωτίσει σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική ιστορία της Ελλάδας, αλλά και την ιστορία του εμφυλίου πόλεμου, μιας που μας παρουσιάζει σε βάθος εξακολουθητικές πρακτικές αιώνων που έλαβαν χώρα σε αυτόν τον περίκλειστο τόπο. Ζωή και θάνατος μαζί, αγάπη και μίσος, φως και σκοτάδι για ένα τίποτα, για ένα κομμάτι γης που αν περίσσευε, θα μπορούσε να γεμίσει μια κοιλιά, να θρέψει άλλο ένα στόμα, να γαληνέψει μια ψυχή. Ένα βιβλίο λοιπόν για τους ηττημένους, ένα βιβλίο καλά μελετημένο, χωρίς πολιτικές οξύτητες, ένα βιβλίο για όσους χαράμισαν τις ζωές τους για υποθέσεις που δεν ήταν δικές τους, όπως αναφέρει στην προμετωπίδα ο συγγραφέας.
Κλείνοντας, να τονίσω άλλα δύο σημεία που με εντυπωσίασαν, όπως η επιλογή των ευφάνταστων κύριων ονομάτων, καθώς και το μοναδικό τέχνασμα του συγγραφέα, το οποίο δεν αποκαλύπτω, για να δημιουργήσει ένα μυθιστόρημα που ακουμπά στον μαγικό ρεαλισμό των αγαπημένων του Λατινοαμερικάνων συγγραφέων.
Ο Πάνος Νιαβής γράφει με αίσθημα. Η γραφή του ξεχειλίζει από προσωπική συγκίνηση και είναι φανερό ότι καμιά πτυχή του ανθρώπινου δράματος δεν του ξεφεύγει. Η πλούσια γλώσσα και η ιστορική του κατάρτιση δημιουργούν ένα έργο απίστευτης ωμότητας, αλλά ταυτόχρονα βαθιά ανθρώπινο.
Δέκα πόντους μαύρο χιόνι
Πάνος Νιαβής
Αρμός
488 σελ.
ISBN 978-960-615-495-9
Τιμή €20,00
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Δείτε που κάνει διακοπές ο Λευτέρης Πανταζής μετά τον γάμο της Κόνυ Μεταξά
- Πώς θα φτιάξεις την αυθεντική ιταλική καρμπονάρα
- Επεσε στα χέρια του 40 χρόνια πριν μία γκλίτσα και τώρα έχει… χίλιες!
- ΕΛΕΝΗ: Αλλαγές στην εκπομπή (;)
- Πάνος Δέρβος: «Ο Δάκης με παρακαλούσε να τον πάω στην Ελβετία, να κάνει την ένεση και να φύγει από τη ζωή»
- Και χωρίς την Γερμανού το "Όλα Γκουντ" δεν πήρε την πρωτιά... Αναλυτικά τα ποσοστά (16/7/2022)
- Οι Iron Maiden στην Αθήνα: Έφυγε εκνευρισμένος από τη σκηνή ο Bruce Dickinson εξαιτίας των καπνογόνων
- Ευθαλία Παπακώστα: Η «Κλαίρη» του Σασμού μιλά για τη δυσκολία του ρόλου της
- 5 Χαρακτηριστικά τοξικών ανθρώπων για να τους αναγνωρίζεις | ediva.gr
- Η ιέρεια με το τατουάζ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Diastixo
- Η ιέρεια με το τατουάζ
- Ο Οδυσσέας στις θάλασσες του νότου
- «Ανυπότακτες μικρές ζωές» της Αρντίτας Ιατρού
- Προσφορά από την Alpha Bank της έκδοσης «Ερμούπολη. Η δημιουργία μιας νέας πόλης στη Σύρο στις αρχές του 19ου αιώνα»
- Ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα ζητά περισσότερη αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες
- Τα «Ματωμένα χώματα» της Διδώς Σωτηρίου σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη σε καλοκαιρινή περιοδεία
- Η αυτοκρατορία του βαμβακιού
- Η «Φάρμα των ζώων» του Όργουελ μεταφράζεται στα σκοτς
- «Από έναν πίνακα του Ιερώνυμου Μπος» της Μαρίας Κοτοπούλη
- «Εκεί που πεθαίνει ο άνεμος» του Albert Bertran Bas
- Τελευταία Νέα Diastixo
- Πάνος Νιαβής: «Δέκα πόντους μαύρο χιόνι»
- Σπύρος Κιοσσές: «Τα πρωτοβρόχια»
- Simon & Schuster: Προσφέρει δωρεάν βιβλία στους «διχασμένους» Αμερικανούς
- Ισορροπώντας στον άνεμο
- Κράτος τρόμου
- Φιλολογικός Όμιλος Θεσσαλονίκης (συλλογικό έργο): «Κάποτε στην Ελλάδα»
- Ξένη Μουχίμογλου: «Η καθημερινή ζωή στη Σμύρνη των Ελλήνων»
- «Το ταξίδι της αυτοανακάλυψης μέσα από τη φωτογραφία» της Αγγελικής Καστρινέλλη
- Στην Τζέσμιν Γουόρντ το Βραβείο Αμερικανικής Λογοτεχνίας του Κογκρέσου
- Τρεις εκδοχές της Ηλέκτρας: Αισχύλου «Χοηφόρες», Σοφοκλή «Ηλέκτρα», Ευριπίδη «Ηλέκτρα»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Δέκα πόντους μαύρο χιόνι
- Βαγγέλης Μπέκας: «Παγωμένα πέλματα»
- Ana María Shua: συνέντευξη στην Αγγελική Δημοπούλου
- «Και όμως, στην Αθήνα υπάρχει “πλατεία Γιάννη Μαρή”» του Γιάννη Ράγκου
- ΗΠΑ: «Παρέλυσε» από κυβερνοεπίθεση η Macmillan
- 10 χρόνια Diastixo.gr!
- Παρασκήνια στην κορυφή του Ολύμπου
- Οι ακροβάτες
- Louise Glück: «Χειμωνιάτικες συνταγές από την κοινότητα»
- Νίκος Δεληβοριάς