Επικίνδυνη τοξικότητα με φόντο τη μαύρη επέτειο

Η ένταση της δημόσιας συζήτησης αγγίζει επικίνδυνα επίπεδα, όσο οι δικαστικές εξελίξεις παρασύρουν και τις πολιτικές.

Η πάνδημη συγκίνηση και το κοινωνικό αίτημα για απαντήσεις και απονομή δικαιοσύνης, όπως εκφράστηκαν με μαζικά συλλαλητήρια πριν από τρεις εβδομάδες, μαζί με την κλιμακούμενη αντιπαράθεση επιχειρημάτων ή και βιαστικών συμπερασμάτων για μια έρευνα που είναι ακόμα σε εξέλιξη πυροδοτούν τις ολομέτωπες επιθέσεις.

Και αυτά καθ’ οδόν προς τη μαύρη επέτειο των δύο ετών από την εθνική τραγωδία των Τεμπών.

Το σκηνικό γίνεται τοξικό, απειλώντας την κατάσταση με εκτράχυνση,

όπως προειδοποιούν στελέχη, τα οποία παραπέμπουν ευθέως στη μνημονιακή εποχή.

Ηδη χτυπά ο συναγερμός για τυχόν επιστροφή σκηνών από τα χρόνια της κρίσης, όταν κυριάρχησαν ο ακραίος λόγος και οι ακραίες ενέργειες, φέρνοντας προ των ευθυνών τους όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Κι όμως κυβέρνηση και αντιπολίτευση δείχνουν να συνεισφέρουν στην πόλωση.

Το Μέγαρο Μαξίμου, αρνούμενο τα περί κυβερνητικής συγκάλυψης, ανεβάζει τους τόνους και επιμένει να κατηγορεί τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι εκείνοι εργαλειοποιούν την τραγωδία.

Η αντιπολίτευση, αρνούμενη και εκείνη τις βολές για πολιτική εκμετάλλευση του δυστυχήματος, φροντίζει να διατηρεί την κόντρα με σκληρές εκφράσεις για την κυβερνητική διαχείριση του θέματος από τις πρώτες ώρες έως σήμερα – «Εχουμε ένα επικίνδυνα ανίκανο σύστημα εξουσίας», κατά τον Νίκο Ανδρουλάκη, «ή ένα επικίνδυνα ικανό για όλα σύστημα εξουσίας.

Επιλέγω το δεύτερο».

Ταυτόχρονα από δικαστικής πλευράς έρχονται μηνύματα αφενός για την ανάγκη θωράκισης του κύρους της Δικαιοσύνης αφετέρου για το καθήκον των δικαστών να καλύψουν το κοινωνικό αίτημα για αποκάλυψη της αλήθειας.

Λάδι στη φωτιά

Τα σημάδια είναι ανησυχητικά και εν αναμονή νέας δημόσιας παρέμβασης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κινητοποιούν τους κυβερνώντες και τις αρμόδιες αρχές, δύο εβδομάδες πριν από τις νέες πλατείες – τα συλλαλητήρια ανήμερα την 28η Φεβρουαρίου: η πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δέχθηκαν απειλές μέσω τηλεφωνημάτων και e-mails, ο εφέτης ειδικός ανακριτής στοχοποιήθηκε μέσω Διαδικτύου, έξω από το σπίτι του νεοεκλεγέντα Προέδρου της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα έγινε επίθεση με τρικάκια και συνθήματα.

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών στελεχών δεν ρίχνουν τους τόνους, αντίθετα βάζουν λάδι στη φωτιά της τοξικότητας. Ακόμα και στις ανακοινώσεις τους για την καταδίκη της επίθεσης στο σπίτι του Τασούλα, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση χώρεσαν αλληλοκατηγορίες, ενώ τις δημόσιες εμφανίσεις πολιτικών στελεχών συνοδεύουν αιχμηρές ανακοινώσεις ή επιθετικές διαρροές από το αντίπαλο στρατόπεδο.

Στην πρόσφατη αποστροφή του Ανδρουλάκη ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του «και προς την εξουσία, το κράτος, τον Πρωθυπουργό και προς τη Δικαιοσύνη», η κυβέρνηση αντέδρασε σφοδρά καταλογίζοντάς του ότι επέλεξε «να γίνει ένα με τους πιο γνήσιους εκφραστές του λαϊκισμού».

Προανακρική και πρόταση δυσπιστίας

Στην πόλωση που όλο και βαθαίνει, τρέχουν πολυεπίπεδες εξελίξεις.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα από τις 24 Φεβρουαρίου για τις διαδικασίες σύστασης προανακριτικής επιτροπής με ελεγχόμενο για τυχόν ποινικές ευθύνες στο λεγόμενο μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας τον – υπό παραίτηση – υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο.

Στο τέλος του Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου αναμένονται τα επιστημονικά πορίσματα (ΕΜΠ, ΕΟΔΑΣΑΑΜ) για τις παραμέτρους του δυστυχήματος – ιδίως όσον αφορά στην «πυρόμπαλα» μετά τη σύγκρουση των τρένων.

Νωρίτερα θα υπάρξει οριστική πιστοποίηση από τη διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. των βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που είδαν το φως της δημοσιότητας και τα οποία σε πρώτη φάση κρίθηκαν γνήσια από τους δύο δικαστικούς πραγματογνώμονες. Σε πολιτικό επίπεδο το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, πιθανότατα την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να πιέζει για πιο άμεσες κινήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα