Μια αντι-διάσκεψη από το μέτωπο των σκεπτικιστών στο Παρίσι

Σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από το Grand Palais του Παρισιού όπου φιλοξενούνταν η Διάσκεψη Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, οργανώθηκε μια ιδιότυπη αντεπίθεση.

Στο κατάμεστο Théâtre de la Concorde πραγματοποιήθηκε αντι-διάσκεψη για την AI για να υπογραμμίσει, σύμφωνα με τον τίτλο της, τη διάσταση «του ανθρωπισμού στην εποχής μας». Με προεδρεύοντες τον φιλόσοφο Ερίκ Σαντέν και τον Ερίκ Μπαρμπιέ, δημοσιογράφο και συνδικαλιστή, η συνάντηση συγκέντρωσε τους ανησυχούντες, τους σκεπτικιστές και γενικότερα όλους εκείνους που είναι επιφυλακτικοί για τον ενθουσιασμό που κυριαρχούσε

στην επίσημη Διάσκεψη Κορυφής. Κατά την έναρξη της αντισύσκεψης εισέβαλαν στην αίθουσα όπου διεξαγόταν περίπου είκοσι ακτιβιστές της ομάδας «Αντι-τεχνολογική επανάσταση κατά της τεχνητής νοημοσύνης», οι οποίοι – ευκαιρίας δοθείσης – κατήγγειλαν την πολιτική παρακολούθησης στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων με συνθήματα κατά του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας αλλά και εναντίον της δημάρχου του Παρισιού Αν Ινταλγκό, με την οποία επρόκειτο να ξεκινήσει η εκδήλωση. Αυτή η απρόβλεπτη παρέμβαση δυσαρέστησε τους συμμετέχοντες όσο και τους διοργανωτές, δίνοντας παράλληλα τον τόνο για την υπόλοιπη εξέλιξή της, καθώς δεν έλλειψαν εντάσεις, κάποιες από τις οποίες είχαν υβριστικό περιεχόμενο ή και κραυγές αγανάκτησης που ζητούσαν περισσότερο ριζοσπαστισμό.

Στο βήμα ανέβηκε τελικά ο Σαντέν για να σώσει την κατάσταση. «Ζούμε στην εποχή μιας εξουσίας που τροφοδοτείται από τη βιομηχανία της ψηφιακής τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης η οποία συντηρείται από την πλειονότητα των πολιτικών ηγετών. Αυτός ο φονταμενταλισμός της τεχνητής νοημοσύνης παρουσιάζεται ως μονόδρομος, αλλά παρ’ όλα αυτά παράγει γιγάντιες κοινωνικές συνέπειες».

Η εισαγωγική παρέμβασή του όμως κράτησε πολύ καθώς δυσκολευόταν να αφήσει το μικρόφωνο, ξεχνώντας προς στιγμήν ότι οι συμμετέχοντες ενδιαφέρονταν να ξεκινήσουν τα στρογγυλά τραπέζια.

Περίπου 20 ομιλητές εστίασαν στις επιπτώσεις στο περιβάλλον, την εργασία, την καλλιτεχνική δημιουργία, την εκπαίδευση ή την ενημέρωση. «Συγκεντρώθηκαν εδώ σήμερα πολλοί άνθρωποι, μεταξύ αυτών εκπρόσωποι διαφόρων εταιρειών, ομάδες από την κοινωνία των πολιτών που διατηρούν αμφιβολίες, έχουν έντονες ανησυχίες και αρνούνται κατηγορηματικά δύο κοινά φαινόμενα από τα πιο καθοριστικά στην ιστορία» είπε ο φιλόσοφος. Αυτά είναι «η διαρκώς αυξανόμενη αυτοματοποίηση των ανθρώπινων υποθέσεων και, μετά την εμφάνιση της γενετικής AI, η προοδευτική ανάθεση των πιο θεμελιωδών ικανοτήτων μας στα συστήματα».

Η τεχνητή νοημοσύνη, εξήγησε, συνιστά επίσης μια «ακραία οικονομική δύναμη» καταγγέλλοντας «συμπαιγνία μεταξύ του πολιτικού κόσμου και του κόσμου της τεχνολογίας».

Σκεπτικιστές, αιρετικοί μέχρι… τεχνοφοβικοί μοιρολάτρες ήρθαν κοντά και αντάλλαξαν απόψεις. Ολοι ανησυχούν για τις συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης, δεν ξεκινούν όμως από την ίδια αφετηρία και δεν θα μπορούσαν να καταλήξουν στα ίδια συμπεράσματα. «Η AI είναι εδώ. Είναι γεγονός. Τη χρησιμοποιούν οι μαθητές μας, οι δάσκαλοι επίσης. Πρέπει να δούμε αν προτιμάμε να αφήνουμε τους μαθητές μας μόνους απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη ή αν θέλουμε να αναπτύξουμε την κριτική τους σκέψη μπροστά σε αυτά τα εργαλεία που καταφθάνουν, να τους βοηθήσουμε να μάθουν να τα χρησιμοποιούν» είπε η Στεφανί ντε Βανσέ, συνδικαλίστρια της εκπαίδευσης, Ο Ερίκ Μπαρμπιέ, που ήταν συντονιστής, σχολίασε προκλητικά: «Αυτό θα είναι λοιπόν το μέλλον του σχολείου;».

Τους φόβους τους για μια επαγγελματική δυστοπία εξέφρασαν στη συνέχεια εκ μέρους του σωματείου σεναριογράφων ο Ρομέν Προτά και η Γκρισλέν Πουγιόλ για τους παραγωγούς. Οι μεταφραστές έδωσαν το δικό τους στίγμα για το πώς ουσιαστικά αναγκάζονται να εργαστούν «στην υπηρεσία» της τεχνητής νοημοσύνης. Τεχνικά μεταφραστικά γραφεία τούς ζητούν τώρα να κάνουν «μετα-επεξεργασία»: διόρθωση μεταφράσεων που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη, κάτι που όπως λένε αισθάνονται ότι τους στερεί «το νόημα και τον ρυθμό της τεχνογνωσίας τους». Συγγραφείς και καλλιτέχνες είπαν πως βλέπουν τα έργα τους να λεηλατούνται και να μεταπωλούνται στο Διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεσή τους. «Με ανησυχεί η αντικατάσταση της ανθρώπινης δημιουργικότητας» είπε ο σεναριογράφος Φρεντρίκ Μοπομέ.

Παράπονα εκφράστηκαν για την αργή ανταπόκριση της υπουργού Πολιτισμού Ρασιντά Ντατί παρά τα διατυπωμένα αιτήματά τους. Ο Ερίκ Σαντέν καταχειροκροτήθηκε όταν είπε ότι θέλει να επαναφέρει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στο επίκεντρο της δημοκρατικής συζήτησης καθώς τώρα έχει αφεθεί στα χέρια των τεχνολογικών κολοσσών. «Αλλά είναι σαν να ρωτάς τη Philippe Morris, μια καπνοβιομηχανία, τη γνώμη της για τα τσιγάρα» είπε σαρκαστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα