10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών, 23-26 Σεπτεμβρίου

Φέτος είναι η 10η χρονιά του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών του Κύκλου Ποιητών, με τίτλο: «Γέφυρες: Ποίηση, τώρα περισσότερο από ποτέ» («Bridges: Poetry, now more than ever»). Από τις 23 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2024, το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει 51 ποιητές/-τριες από δώδεκα χώρες: Αλβανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Κούβα, Κύπρο,

Νιγηρία, Ολλανδία, Ουκρανία, Παλαιστίνη, Πολωνία και Πορτογαλία.

Η έναρξη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος), σε μια εκδήλωση σε παραγωγή/σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη και παρουσίαση από τη Γωγώ Μπρέμπου, ενώ η λήξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, στις 6:30 το απόγευμα, στην Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή (Cotsen Hall, Αναπήρων Πολέμου 9), σε παρουσίαση από τη Ρίβα Λάββα. Ενδιάμεσα, το Φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί σε επτά χώρους: Σπίτι της Κύπρου, βιβλιοπωλείο Επί λέξει, Blue Bear Café, Μουσείο Μπενάκη, βιβλιοπωλείο Κομπραί, βιβλιοπωλείο Ζάτοπεκ, Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς και Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή, που θα στεγάσουν ισάριθμες εκδηλώσεις γεμάτες ποιήματα, μουσική, βίντεο και εικόνες.

Σε μια εποχή συγκρούσεων, βίας και πόνου, σε μια εποχή όπου ο πόλεμος, η πείνα και η πνευματική εξουθένωση χτυπούν κάθε πόρτα και όπου κυριαρχεί το μεγάλο παράδοξο της τεχνολογικής προόδου που καταλύει τα όρια μεταξύ εθνών και μιας καθημερινότητας που γίνεται όλο και πιο μοναχική, το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών φιλοδοξεί να μετατρέψει για λίγο την πρωτεύουσα μιας μικρής χώρας σε σημείο συνάντησης όσων ανθρώπων έχουν ακόμη κάτι να απευθύνουν στον Άλλο και λαχταρούν ακόμη κάτι να ακούσουν από τον Άλλο. Ο πομπός και ο αποδέκτης ενός ποιήματος έχουν την ίδια δύναμη – ίσως δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, μπορούν όμως να προσπαθήσουν να τον καταλάβουν. Επειδή πριν από το «μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα» συντελείται πάντα ένα μικρό: το μικρό βήμα προς τον διπλανό μας.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών εδώ.

Σημείωμα του Ντίνου Σιώτη, διευθυντή του Φεστιβάλ

Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και τη χαρά μου για το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών, όπου Έλληνες ποιητές συναντούν ξένους ποιητές από έντεκα διαφορετικές χώρες από τέσσερις ηπείρους. Αυτές οι συναντήσεις δεν είναι μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις με την έννοια της μαζικής συμμετοχής, αλλά είναι υπό την έννοια της ουσίας και της δημιουργικής επικοινωνίας.

Το φετινό 10ο Φεστιβάλ είναι ένα μικρό λογοτεχνικό θαύμα που θα «τρέξει» σε εννέα διαφορετικά σημεία των Αθηνών. Στην εποχή των διαδικτυακών κραυγών και εντυπώσεων, ο ποιητής είναι μόνος σε έναν ωκεανό από οθόνες. Ωστόσο, αυτή η μοναξιά δίνει σε έναν ποιητή χώρο, χρόνο, υπομονή, επιμονή και έναν τρόπο να ξεπερνά κοινοτοπίες και αδιέξοδα και να αναζητά τον συλλογικό τόπο και χρόνο.

Τα φεστιβάλ ποίησης είναι όπως οι τραπεζικοί λογαριασμοί: καταθέτουμε λέξεις και κάνουμε ανάληψη στίχων και ποίησης. Στα γκισέ του φεστιβάλ ακούς και συναντάς ποιητές για πρώτη φορά. Μετά πας σε ένα βιβλιοπωλείο και βρίσκεις τα βιβλία ποιητών που σε συγκίνησαν, που σου ψιθύρισαν κάτι για τη ζωή ή το θάνατο, την απώλεια ή την απελπισία, την αγάπη ή τη μελαγχολία, τη μοναξιά ή συντροφικότητα, τις κοινωνικές ανισότητες και τη στάση σου απέναντί ​​τους, το εφήμερα ή το αιώνιο. Και για τους ποιητές είναι ένας τόπος γνωριμίας, ζύμωσης, ώσμωσης και ανταλλαγής ποιητικών ιδεών και δεδομένων.

Ο Γερμανός ποιητής Γκαίτε προέβλεψε ότι μια μέρα οι εθνικές λογοτεχνίες θα γίνουν παγκόσμια λογοτεχνία. Μπορούμε να πούμε ότι η προφητεία του έγινε πραγματικότητα, αφού τόσοι πολλοί εφέτος ποιητές συγκεντρώνονται, συνυπάρχουν και συναποτελούν ένα ενιαίο σύνολο, όπου η ποίηση δεν είναι ένας μονοδιάστατος θόρυβος, αλλά μια δύναμη που ακτινοβολεί πάνω απ’ την ουτοπία.

Σε εποχές απραξίας και απρέπειας ο ποιητής είναι με το μέρος του αδύναμου και του αδικημένου και μας υπενθυμίζει πως υπάρχει ένας κόσμος που αντιστέκεται μέσω της Ποίησης και αγωνίζεται για την ανάκτηση της συλλογικής αξιοπρέπειας.

Ντίνος Σιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα