Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Ο δολοφόνος στις σελίδες»

Τι συμβαίνει όταν η ζωή αντιγράφει την τέχνη αντί για το αντίστροφο; Πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει το διάβασμα αστυνομικής λογοτεχνίας, όταν συναντιέται με ένα παρανοϊκό μυαλό; Φανταστείτε ότι βρίσκεστε στο σπίτι σας και κοιτάτε τη βιβλιοθήκη με τα αγαπημένα σας αστυνομικά μυθιστορήματα, όταν ξάφνου ανακαλύπτετε ότι αυτό που βλέπετε μπροστά σας αποτελεί την πηγή έμπνευσης του σχεδίου ενός κατά συρροή δολοφόνου. Σε αυτήν ακριβώς τη θέση βρίσκεται ο αστυνόμος Μάρκου, όταν καλείται να ανακαλύψει το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τις φρικτές δολοφονίες στην Αθήνα,

οι οποίες είναι εμπνευσμένες από τους μεγαλύτερους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, όπως η Άγκαθα Κρίστι, ο Έντγκαρ Άλαν Πόε, η Φρεντ Βαργκάς και ο Πέτρος Μάρκαρης.

Το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Χρήστου Μαρκογιαννάκη είναι ένα κλασικό whodunit έργο, ένας φόρος τιμής στην αστυνομική λογοτεχνία και στους σπουδαίους δημιουργούς της, δοσμένο από τον συγγραφέα μέσα από μια καλοδομημένη πλοκή με ιδιαίτερη έμφαση στις λεπτομέρειες, που αποτελούν και θεμέλιο λίθο στην εξέλιξη της υπόθεσης.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τρία μέρη: στο πρώτο έχουμε την εισαγωγή στην υπόθεση και στα προσωπικά ζητήματα που απασχολούν παράλληλα τον αστυνόμο Μάρκου εξαιτίας του σύντομου ειδυλλίου με τη συνάδελφό του, στο δεύτερος μέρος αποκαλύπτεται η σύνδεση των φόνων με τα αστυνομικά βιβλία στη βιβλιοθήκη του σπιτιού του Μάρκου και στη νέα έρευνα για την ανεύρεση του δράστη, και στο τρίτο και τελευταίο μέρος έχουμε τη σύλληψη του δολοφόνου, την ομολογία του και την αποκάλυψη των γεγονότων μέσω της πρωτοπρόσωπης αφήγησής του. Κάθε κεφάλαιο έχει μικρή έκταση, διαφορετικό τίτλο και χρονικό προσδιορισμό όπου χρειάζεται, ενώ η αφήγηση στο υπόλοιπο κομμάτι του βιβλίου είναι κατά κύριο λόγο τριτοπρόσωπη.

{jb_quote}Παρουσιάζει τη δολοφονία μέσα από την οπτική του δράστη ως τέχνη, και μάλιστα ως «μία εκ των καλών τεχνών», προσφέροντας στο αναγνωστικό κοινό άφθονη τροφή για σκέψη.{/jb_quote}

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην ανάλυση των προφίλ των ηρώων, με αποκορύφωμα το αναλυτικότατο ψυχογράφημα του αστυνόμου Μάρκου από τη συνάδελφο προφάιλερ, όπου δίνεται στον αναγνώστη η εντύπωση ότι διαβάζει πραγματικό ψυχιατρικό φάκελο με τη σημαντική βοήθεια των ειδικών, όπως αναφέρει στις ευχαριστίες ο συγγραφέας, ενώ παράλληλα προσφέρει πολλά τόσο στο έργο όσο και στην ανάλυση του αστυνόμου Μάρκου ως λογοτεχνικού ήρωα για τη σειρά βιβλίων όπου εμφανίζεται. Η αυτοαναφορικότητα είναι προφανέστατη, χωρίς να χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω, ίσως να προσθέσουμε μόνο και την ύπαρξη της λέσχης αστυνομικής λογοτεχνίας, όπου συμμετέχουν κάποιοι από τους χαρακτήρες του βιβλίου (εννοείται ο αστυνόμος Μάρκου ως πρωταγωνιστής) και συμβάλλει και αυτή στην εξέλιξη της ιστορίας.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μυθιστόρημα για τους λάτρεις και μη της αστυνομικής λογοτεχνίας, με γρήγορη ροή, που συνδυάζει τις γνώσεις και τη λατρεία προς τα έργα και τους δημιουργούς τους, ενώ συνάμα προσφέρει κάτι νέο. Θέτει το πιο βαθύ υπαρξιακό ερώτημα –«ποιος;»– και παρουσιάζει τη δολοφονία μέσα από την οπτική του δράστη ως τέχνη, και μάλιστα ως «μία εκ των καλών τεχνών», προσφέροντας στο αναγνωστικό κοινό άφθονη τροφή για σκέψη. Τέλος, εξίσου σημαντικό, και εκ των κύριων πυλώνων της ιστορίας, είναι το μήνυμα ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι δεν πρέπει να γίνονται αόρατοι για το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο και να ξεχνιούνται.

Ο δολοφόνος στις σελίδες
Χρήστος Μαρκογιαννάκης
Μίνωας
328 σελ.
ISBN 978-618-02-5130-2
Τιμή €16,60

Keywords
Τυχαία Θέματα