Catalina Briceño – Marie-Claude Ducas: «Γονείς σ’ έναν κόσμο γεμάτο οθόνες»

Ένα εξαιρετικά χρήσιμο βιβλίο για όλους τους σημερινούς γονείς υπογράφουν δύο γυναίκες ειδικευμένες στις νέες τεχνολογίες της οθόνης, που έχουν κατακλύσει τη σημερινή εποχή τις ζωές μας. Η Μαρί-Κλοντ Ντικά είναι δημοσιογράφος που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ η Καταλινά Μπρισενιό είναι καθηγήτρια στη Σχολή Μέσων Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Κεμπέκ. Οι συγγραφείς διαθέτουν συγχρόνως και την ιδιότητα του γονέα, οπότε μπορούν να σχηματίσουν πιο ολοκληρωμένη άποψη επί του συγκεκριμένου

θέματος.

Οι οθόνες και η εξάρτηση την οποία ενδεχομένως αυτές δημιουργούν στα παιδιά μας, είτε πρόκειται για νήπια, είτε για εφήβους, απασχολεί όλο και περισσότερους γονείς στις μέρες μας, και δικαίως, αφού όλο και μεγαλύτερο μέρος από τον ελεύθερο χρόνο μας τείνει να καταναλώνεται μπροστά από μία οθόνη, είτε αυτή είναι του φορητού υπολογιστή, είτε του i-pad μας, είτε του κινητού μας.

Στο βιβλίο τους με τίτλο Γονείς σ’ έναν κόσμο γεμάτο οθόνες και υπότιτλο Πώς να συνδεθείτε με το σύμπαν των παιδιών σας από 0 ως 18 ετών, οι δύο συγγραφείς καταρρίπτουν ορισμένους παγιωμένους μύθους σχετικά με το θέμα των οθονών και της εξάρτησης των παιδιών από την τεχνολογία και αναλαμβάνουν να μας ενημερώσουν έγκυρα και αξιόπιστα σχετικά με το τόσο σημαντικό αυτό θέμα, παραθέτοντας συχνά και τα αποτελέσματα διαφόρων ερευνών και δημοσκοπήσεων.

Στις πρώτες σελίδες του βιβλίου, οι συγγραφείς αποσαφηνίζουν το λεξιλόγιο που αφορά τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία και το οποίο πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν καλά. Επίσης, υπάρχει στο τέλος του βιβλίου παράθεση της βιβλιογραφίας και των πηγών που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη συγγραφή, καθώς και ονόματα διαφόρων κυβερνοχώρων, οι οποίοι αφορούν θέματα ασφαλείας και στους οποίους μπορούν να απευθυνθούν οι γονείς για βοήθεια.

{jb_quote}Η χρήση της οθόνης στις ζωές και τις οικογένειές μας είναι βέβαιο ότι θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Οφείλουμε, επομένως, να προσαρμοστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και οι δύο συγγραφείς μάς προσφέρουν την καλύτερη πρόταση γι’ αυτό.{/jb_quote}

Οι συγγραφείς δεν διστάζουν να μας υπενθυμίσουν ότι και εμείς οι γονείς περνάμε εξίσου πολύ χρόνο με τα παιδιά μας μπροστά από τις οθόνες. Σε καμία περίπτωση η απαγόρευση της χρήσης τους δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά το σωστότερο θα ήταν μία πιο ορθολογική και με περιορισμένα χρονικά όρια χρήση τους, όσο κι αν μία τέτοια διαχείριση μπορεί να είναι αρκετά περίπλοκη σήμερα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, επομένως, ότι εμείς είμαστε το πρότυπο για τα παιδιά μας και ότι οφείλουμε πρώτοι απ’ όλους εμείς να δίνουμε το καλό παράδειγμα και να εφαρμόζουμε στην πράξη τις συμβουλές των ειδικών. Εξάλλου, το ανθρώπινο είδος είναι φτιαγμένο για να προσαρμόζεται στις αλλαγές. Όπως έκανε, λοιπόν, τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν, έτσι οφείλει να κάνει και σήμερα. Η λύση, επομένως, είναι η αυτορρύθμιση και ο αυτοέλεγχος και οι συγγραφείς μάς επεξηγούν ακριβώς τα βήματα με τα οποία θα επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και μας δίνουν συγχρόνως πολύτιμες συμβουλές προς αυτή την κατεύθυνση.

Πέρα από το θέμα της εξάρτησης από τα κοινωνικά δίκτυα και τις οθόνες, πολλοί γονείς ανησυχούν, και δικαίως, σχετικά με τον κυβερνοεκφοβισμό και τους κινδύνους που συνεπάγεται πολλές φορές το διαδίκτυο. Για άλλη μία φορά το βιβλίο αυτό έχει τις απαντήσεις στη διαχείριση, από πλευράς των γονέων, του συγκεκριμένου κινδύνου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχουν κεφάλαια αφιερωμένα στις ξεχωριστές ηλικιακές ομάδες των παιδιών: από 0 ως 4 ετών, από 5 ως 11 ετών και έφηβοι.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσουμε όλοι. Η χρήση της οθόνης στις ζωές και τις οικογένειές μας είναι βέβαιο ότι θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Οφείλουμε, επομένως, να προσαρμοστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και οι δύο συγγραφείς μάς προσφέρουν την καλύτερη πρόταση γι’ αυτό.

Γονείς σ’ έναν κόσμο γεμάτο οθόνες
Πώς να συνδεθείτε με το σύμπαν των παιδιών σας από 0 έως 18 ετών
Καταλινά Μπρισενιό & Μαρί-Κλοντ Ντικά
μετάφραση: Γιούλα Σταθοπούλου
Εκδόσεις Gema
282 σελ.
ISBN 978-960-6893-56-8
Τιμή €14,00

Keywords
Τυχαία Θέματα