ΕΕ: Ικανοποίηση σε εκδότες και βιβλιοπώλες για τους νόμους περί ψηφιακών αγορών και υπηρεσιών

Με ικανοποίηση υποδέχτηκαν οι Ευρωπαίοι εκδότες και βιβλιοπώλες τους νόμους για τις ψηφιακές υπηρεσίες και τις ψηφιακές αγορές, οι οποίοι ψηφίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη 5 Ιουλίου. Οι νόμοι αυτοί βάζουν στο στόχαστρο τους κολοσσούς του διαδικτύου, όπως είναι οι Google, Amazon και Facebook, θέτοντας σαφή πρότυπα για τον τρόπο λειτουργίας και παροχής υπηρεσιών τους στις χώρες

της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP) και η Ευρωπαϊκή και Διεθνής Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών (EIBF) επισημαίνουν πως ο νόμος περί ψηφιακών αγορών επιβάλλει σαφείς υποχρεώσεις στους μεγάλους «κλειδοκράτορες» του διαδικτύου, απαγορεύοντας μία σειρά πρακτικών που υπονομεύουν τον ανταγωνισμό και αποτρέποντάς τους από το να πλήττουν με αθέμιτο τρόπο την αγορά και τους ανταγωνιστές τους, συμπεριλαμβανομένων των βιβλιοπωλών και των εκδοτών.

«Ο τομέας του βιβλίου έχει επηρεαστεί από την αυξανόμενη κυριαρχία τους στην αγορά εδώ και δεκαετίες, κάτι που δεν άφηνε σε εκδότες και βιβλιοπώλες άλλη επιλογή από το να βασίζονται στις πλατφόρμες τους για να έχουν πρόσβαση στην αγορά, να καταστήσουν διαθέσιμα τα βιβλία τους και να προσεγγίσουν τους καταναλωτές. Αυτό, με τη σειρά του, έχει επιτρέψει στις εταιρείες αυτές να θέσουν τους δικούς τους κανόνες και καταχρηστικούς όρους για πολλά χρόνια μέχρι σήμερα, λειτουργώντας παράλληλα ως άμεσοι ανταγωνιστές με τις δικές τους πλατφόρμες. Αυτές οι άδικες πρακτικές έχουν άμεσες επιπτώσεις, τόσο στον θεμιτό ανταγωνισμό όσο και στην πολιτιστική ποικιλία, και εν τέλει θα τερματιστούν με την υιοθέτηση του νόμου».

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η FEP σχολιάζει μεταξύ άλλων για τον νόμο περί ψηφιακών υπηρεσιών: «Ο νόμος παρέχει ένα εναρμονισμένο νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους εκδότες να συνεχίσουν να προστατεύουν το περιεχόμενό τους στο διαδίκτυο. Επίσης, επιβάλλει επιπλέον υποχρεώσεις στις μεγαλύτερες διαδικτυακές υπηρεσίες, ώστε να αντιμετωπίσει τους συστημικούς κινδύνους που ενδέχεται να επιφέρουν, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν σε παράνομο περιεχόμενο».

Keywords
Τυχαία Θέματα