Έρικα Aθανασίου: «Κλικ με τακτ #Καλοκαίρι»

04:16 6/7/2024 - Πηγή: Diastixo

Το Κλικ με τακτ #Καλοκαίρι της Έρικας Αθανασίου από τις Εκδόσεις Bell αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη από τη δόκιμη συγγραφέα, που μετρά μέχρι στιγμής τρία μυθιστορήματα για ενήλικες, πέντε βιβλία εφηβικής λογοτεχνίας –τομέας άκρως ευαίσθητος, σημαντικός και συνάμα ελλειμματικός στην καθ’ ημάς βιβλιογραφική παραγωγή– και μια βιογραφία για την Κίρα Σίνου. Κάνουμε λόγο για ευχάριστη έκπληξη, διότι η συγγραφέας με αυτό το βιβλίο σπάει το monoblock του λογοτέχνη-συγγραφέα, παραδίδοντάς μας αυτή τη φορά ένα

εγχειρίδιο καλής συμπεριφοράς για τα social media με διασκεδαστικό τρόπο, ένα savoir vivre των social media για το καλοκαίρι – και αν το δούμε από απόσταση, όχι μόνο για αυτή την εποχή. Πρόκειται για ένα μικρού μεγέθους βιβλίο, εικονογραφημένο ταιριαστά από την Τέτη Σώλου, που απευθύνεται στους χρήστες των κοινωνικών δικτύων –και όχι μόνο!–, εφήβους και ενήλικες.

Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι θα συμφωνήσουμε πως η ψηφιακή ζωή κοντράρει στα ίσα την πραγματική μας ζωή. Τι γίνεται όμως όταν η πραγματική ζωή παίρνει κεφάλι σε αυτή την κόντρα ελέω καλοκαιριού και διακοπών, για παράδειγμα; Τότε η ψηφιακή ζωή έρχεται να συμπληρώσει εκείνο που θα αποτελέσει αργότερα την ανάμνηση μέσω μιας φωτογραφίας που αναρτήσαμε ή ενός σχολίου που μας έγινε ή στο οποίο απαντήσαμε, αφού λόγου χάρη το facebook δεν αφήνει αυτά να ξεχαστούν υπενθυμίζοντάς μας τι κάναμε στο παρελθόν την ίδια μέρα κ.λπ. Και χρειάζονται κανόνες καλής συμπεριφοράς για κάτι τέτοιο; θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί εύλογα. Μα φυσικά, εφόσον αναφερόμαστε σε μια άλλου είδους ζωή, δηλαδή την ψηφιακή, όπου τα συναισθήματα υπάρχουν και άρα οι συμπεριφορές μπορούν να τα επηρεάσουν, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Ούτως ή άλλως η ευγένεια δεν περιορίζεται ούτε απομονώνεται σε κάτι μερικό. Οπότε παραμένει ένα ζήτημα, ένα κενό που έρχεται εδώ η συγγραφέας να γεμίσει με αυτό το βιβλίο. Και όπως πολύ σωστά επισημαίνει ήδη από το πρώτο κεφάλαιο:

Σε μια εποχή που η νομοθεσία δεν έχει ακόμα βρει πώς ακριβώς αντιμετωπίζεται η ψηφιακή ζωή, οι καλοί τρόποι στα socialmedia έχουν αρχίσει να χαράζουν το δικό τους μονοπάτι.

{jb_quote}Καταπιάνεται, ακροθιγώς και μη, με καίρια ζητήματα που αφορούν το βαθύτερο ψυχικό γίγνεσθαι του σύγχρονου Έλληνα.{/jb_quote}

Έτσι λοιπόν, μέσα από τα δεκάξι κεφάλαια αυτού του βιβλίου και με πολυτροπικότητα, με τη βοήθεια των εικόνων που συνοδεύουν το κείμενο, μαθαίνουμε πώς να αντιδρούμε ευγενικά και κόσμια στα social media. Δηλαδή, πώς να απαντούμε στο σχόλιο κάποιου φίλου –διαδικτυακού ή όχι μόνο–, πότε και πώς να κάνουμε μια ανάρτηση, αλλά και ποιος μπορεί να είναι ο πιο ευγενικός τρόπος να αντιδράσουμε σε μια ανάρτηση. Και όλα αυτά γίνονται με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο, χωρίς να μας κουνάει το δάχτυλο κάποιος για να συμμορφωθούμε. Αυτό είναι ίσως και το έναυσμα για το βάθος αυτού του βιβλίου.

Εδώ η συγγραφέας μάς βάζει με εύσχημο τρόπο σε βαθύτερα μονοπάτια, δείχνοντάς μας έναν τρόπο να είμαστε ευγενικοί στα ψηφιακά μας πατήματα. Ουσιαστικά, μας δείχνει έναν τρόπο για το πώς μπορούμε να δείξουμε σεβασμό στην ετερότητα, ακόμα κι αν αυτή η ετερότητα δεν αποτελεί μια καθ’ ολοκληρία διαφορετικότητα, είτε είναι ψηφιακή είτε πραγματική. Γιατί ακριβώς τα ίδια θα έπρεπε να κάνουμε και στην καθημερινή μας ζωή, εκτός διαδικτύου. Και αφού στην πραγματική μας ζωή και στην κινητικότητα της καθημερινότητας, με τα άγχη, τα ζόρια, τις ελπίδες, τις κατακτήσεις και τις απογοητεύσεις της, δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε άμεσα, ας ξεκινήσουμε από την όποια ασφάλεια μπορεί να μας παράσχει η ψηφιακή, από τη δήθεν ασφάλεια του κινητού, του τάμπλετ ή του υπολογιστή μας. Δηλαδή από μια σταθερή και ασφαλή θέση, όπως ο καθένας την αισθάνεται αυτή, και κυρίως μακριά από διάφορους περισπασμούς τής, εκτός αυτής της ασφαλείας, καθημερινότητας.

Άρα, με την ευγένεια διά του σεβασμού μόνο κερδισμένος βγαίνεις. Το Κλικ με τακτ δείχνει, με χιουμοριστικό τρόπο, πώς να το πετύχουμε σε ένα πεδίο χωρίς πολλούς περιορισμούς ακόμα. Μας υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις μας απέναντι στον άλλον, είτε αυτός είναι διαδικτυακός φίλος είτε όχι μόνο, αλλά και πραγματικός. Να άλλη μια λεπτή διαχωριστική γραμμή με την οποία καταπιάνεται με επιτυχία η συγγραφέας εδώ. Στην ουσία, καταπιάνεται, ακροθιγώς και μη, με καίρια ζητήματα που αφορούν το βαθύτερο ψυχικό γίγνεσθαι του σύγχρονου Έλληνα, αυτό που αποκαλούμε κουλτούρα του ντόπιου ανθρώπου. Και όπου η κουλτούρα μας αποδεικνύεται λάθος, καλό θα ήταν να τη διορθώσουμε, αν θέλουμε να προχωρήσουμε. Και κάποια από τα σωστά αυτά βήματα βρίσκονται μέσα σε αυτό το βιβλιαράκι! Ας κατακτήσουμε για αρχή τους καλούς κανόνες συμπεριφοράς στα social media και ας τους εφαρμόσουμε στη συνέχεια και στην καθημερινότητά μας – για όσους τουλάχιστον δεν το έχουν καταφέρει ακόμα.

Κλικ με τακτ #Καλοκαίρι
Έρικα Aθανασίου
εικόνες: Τέτη Σώλου
Εκδόσεις Bell
96 σελ.
ISBN 978-960-620-986-4
Τιμή €9,90

Keywords
Τυχαία Θέματα