Κατερίνα Κρις
Υπάρχουν κάποια πράγματα που πολλές φορές δεν τα ελέγχεις. Γίνονται χωρίς να γνωρίζεις τους ακριβείς λόγους που έγιναν έτσι όπως έγιναν. Κάπως έτσι κι εγώ θα ανακαλύψω τώρα μαζί σας το γιατί έγραψα και ζωγράφισα τη Μικρή αλχημίστρια, το νέο μου βιβλίο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.
Λοιπόν, ένα πράγμα που ξέρω είναι πως μου αρέσουν οι ξένες γλώσσες, κυρίως αυτές που έχουν πεθάνει. Γενικά μου αρέσει το παρελθόν και με ευχαριστεί πολύ να το «αγγίζω» μέσω μιας παλιάς γλώσσας, η αίσθηση που έχεις όταν βυθίζεσαι σ’ αυτήν είναι τόσο μεθυστική, που με κάνει να λέω, ναι, αξίζει
Τώρα θα αναρωτιέστε τι στο καλό σχέση έχουν όλα αυτά με τη Μικρή αλχημίστρια –και δίκιο θα έχετε– αλλά θα την πιάσω κι αυτή, μιας και συνδέεται αρκετά με τη σχέση μου με τα λατινικά – απλά χρειάζεται λίγη υπομονή από μέρους σας.
{jb_quote}Αφού μπορούμε να συνδυάσουμε και να αλλάξουμε τη σύσταση κάποιων υλικών, γιατί να μη μπορούμε να ενώσουμε, χωρίσουμε, να συνδυάσουμε ή να μεταλλάξουμε τα συναισθήματά μας;{/jb_quote}
Ένας άλλος λόγος που ήθελα να μάθω λατινικά ήταν για να μπορώ να διαβάζω κάποιες αλχημιστικές φράσεις που συναντούσα εδώ κι εκεί, σε κάποια από τα «γνωστικά» ταξίδια μου – τα οποία επίσης μου αρέσουν πολύ. Ταυτόχρονα, οι αλχημιστικές εικόνες που προσπαθούσα να αποκρυπτογραφήσω είχαν μια εικαστική μαγεία που με ξετρέλαινε... Όλα αυτά μέσα στο μυαλό μου άρχισαν να βράζουν και να συμπιέζονται, να συνδυάζονται και να διαχωρίζονται, προφανώς υποσυνείδητα, μέχρι που κάποια από αυτά, κάποια στιγμή, μεταστοιχειώθηκαν σε μία ιδέα: αφού μπορούμε να συνδυάσουμε και να αλλάξουμε τη σύσταση κάποιων υλικών, γιατί να μη μπορούμε να ενώσουμε, χωρίσουμε, να συνδυάσουμε ή να μεταλλάξουμε τα συναισθήματά μας; «Τι πιο ωραίο», σκέφτηκα, «από το να μπορείς να αλλάζεις τα συναισθήματα που έχεις, να τα μετατρέπεις έτσι όπως τα θέλεις, κάνοντας απλούς αλχημιστικούς συνδυασμούς!».
Και κάπως έτσι γεννήθηκε η Μικρή αλχημίστρια. Το απόσταγμα της αγάπης μου για τα «περίεργα» του κόσμου μας, τις παλιές γλώσσες και τις αλχημιστικές εικόνες, σχημάτισε αυτό το βιβλίο που θέλησα να φτιάξω για τα παιδιά. Ήθελα να μοιραστώ μαζί τους τις ανακαλύψεις μου, να τους δώσω κάποια «κλειδιά» που νομίζω πως βρήκα και που ίσως –ίσως– τα βοηθήσει να ξεμπερδέψουν λίγο πιο γρήγορα το «βασανιστικό» κουβάρι με τα συναισθήματα μέσα τους. Ήθελα επίσης να δω τους γονείς να παίζουν με τα παιδιά τους και να δοκιμάζουν να φτιάξουν μόνοι τους τους δικούς τους αλχημιστικούς συνδυασμούς συναισθημάτων, μικρά ποιηματάκια ή μικρά σκιτσάκια σαν αυτά που υπάρχουν στο βιβλίο. Μου άρεσε πολύ αυτή η σκέψη, να βλέπω παιδιά και ενήλικες να βάζουν την αλχημεία στη ζωή τους με σκοπό να βελτιώσουν τα συναισθήματά τους και να τα κάνουν πιο λαμπερά, σαν το χρυσάφι που προσπαθούσαν να φτιάξουν οι αλχημιστές!
Να σας πω την αλήθεια, δεν ξέρω αν πέτυχε το αλχημιστικό μου πείραμα, αυτό όμως που ξέρω είναι πως για ένα μεγάλο διάστημα απόλαυσα πολύ τη δημιουργία ενός βιβλίου που συνδύαζε ένα κείμενο γραμμένο με ομοιοκαταληξίες, λατινικές φράσεις κρυμμένες (ή και όχι) σε όλες τις σελίδες του βιβλίου και χειροποίητες εικόνες που –για μένα τουλάχιστον– μοιάζουν να κρύβουν μυστικιστικά μέσα τους την αθωότητα και την παιδικότητα που κάποια στιγμή στη ζωή μας όλοι χάνουμε (και δεν ξέρουμε πώς στο καλό –και κυρίως πότε– έγινε αυτό)!
Αν το χάρηκα; Το χάρηκα. Αν το μετάνιωσα; Το μετάνιωσα πάρα πολλές φορές, όπως συμβαίνει φυσικά με κάθε βιβλίο που δημιουργώ από την αρχή μέχρι το τέλος, αλλά κυρίως γιατί ήταν άλλο ένα δικό μου «πείραμα», κάτι διαφορετικό, που με κάνει να αναρωτιέμαι πώς θα τα πάει εκεί έξω, όταν βγει στον κόσμο. Ακόμα και τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, σκέφτομαι πως ίσως τελικά αυτό το βιβλίο να είναι τόσο περίεργο που μπορεί να μην το αγαπήσουν. Όχι ότι εγώ βέβαια είμαι λιγότερο «περίεργη»... Ποιος ξέρει, ίσως χρειάζομαι κι εγώ να φτιάξω το κατάλληλο αντίδοτο για όλες αυτές τις αρνητικές (ή και θετικές, ποτέ δεν ξέρεις) σκέψεις. Αυτό όμως που με κάνει να νιώθω πολύ περήφανη είναι το γεγονός πως όλο αυτό είναι 100% εγώ, τα συναισθήματά μου, η «παιδικότητά» μου και οι «παράξενες» αγάπες μου για τα πανέμορφα μυστήρια και θαύματα της ζωής.
Η μικρή αλχημίστρια
Ένα (σοφό) εγχειρίδιο συναισθημάτων
Κατερίνα Κρις
εικονογράφηση: Κατερίνα Κρις
Εκδόσεις Πατάκη
48 σελ.
ISBN 978-618-07-0734-2
Τιμή €13,30
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Θα γεμίσει η Αθήνα πλούσιους γαλαζοαίματους και βασιλιάδες: Στις 28 Σεπτεμβρίου στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της χρονιάς
- Τι να πίνεις για να αντιμετωπίσεις την καούρα
- Αν ψήθηκες για horror της προκοπής, βγήκε ακριβώς η ταινία που ψάχνεις
- Εύη Κουτσαυτάκη: Το νέο της επαγγελματικό βήμα μετά την αποχώρησή της από τον ΣΚΑΙ
- Η Έβελυν Καζαντζόγλου στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου με total neutral look που κέρδισε τα φλας
- Το ιαπωνικό μυστικό ομορφιάς για πλούσια και λαμπερά μαλλιά
- «Denim season is on» και το αγαπημένο μας jean παντελόνι αναβαθμίζεται στη νέα συλλογή «Salt&Pepper»
- Tempting Fortune – Αρπάχτηκαν με τα σχόλια για το «ζευγαράκι» του παιχνιδιού: «Εγώ ξεκαθάρισα τη θέση μου»
- «Διαβάζουμε παρέα!»: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Γραμματισμού 2024
- Δημήτρης Φιλιππίδης: «Για το “αττικό τοπίο” σήμερα»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Diastixo
- «Διαβάζουμε παρέα!»: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Γραμματισμού 2024
- Δημήτρης Φιλιππίδης: «Για το “αττικό τοπίο” σήμερα»
- Δε χώρεσε σε ένα βιβλίο η αυτοβιογραφία της Σερ
- Δυο πόντους πάνω απ’ τη γάμπα
- Iain MacGregor: «Ο φάρος του Στάλινγκραντ»
- Αννίτα Καγκάλου
- I. MacGregor, οσδέλnet και Εύδοξος, Κ. Μέρμηγκα, Α. Μαντόγλου, Τ. Τσιλιμένη, Ν. Σκαρτσίλα, Τ. Μιχαηλίδης
- Σεμινάριο Λογοτεχνικής Μετάφρασης από τις Εκδόσεις Βακχικόν με τον Δημήτρη Τσεκούρα
- Νανά Σκαρτσίλα: «Οι ρίζες του μανδραγόρα»
- Τελευταία Νέα Diastixo
- Κατερίνα Κρις
- Σεμινάριο Λογοτεχνικής Μετάφρασης από τις Εκδόσεις Βακχικόν με τον Δημήτρη Τσεκούρα
- Δυο πόντους πάνω απ’ τη γάμπα
- Το ξίφος της Μάλτας
- Sheila Fitzpatrick: «Σύντομη ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης»
- Χρυσοξένη Προκοπάκη: «Ημιτελείς»
- «Διαβάζουμε παρέα!»: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Γραμματισμού 2024
- I. MacGregor, οσδέλnet και Εύδοξος, Κ. Μέρμηγκα, Α. Μαντόγλου, Τ. Τσιλιμένη, Ν. Σκαρτσίλα, Τ. Μιχαηλίδης
- Ο βασιλιάς των πληγών
- Το μεγάλο βιβλίο της ανησυχίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία