«Γκρίζες» προμήθειες στην Περιφέρεια Αττικής

«Σκοτεινά» σημεία και αρκετές περιπτώσεις διαγωνισμών που αν μη τι άλλο προβληματίζουν για την ορθότητα των διαδικασιών περιλαμβάνουν τα δύο πορίσματα των ορκωτών λογιστών μετά τον διαχειριστικό έλεγχο που πραγματοποίησαν στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά και στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), κατά την περίοδο 2020-2023 για τα πεπραγμένα των αντίστοιχων διοικήσεων.

Υπενθυμίζεται πως τα πορίσματα προέκυψαν ύστερα από ομόφωνη

απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής στις 31 Ιανουαρίου 2024 για ελέγχους, κατόπιν εισήγησης του νυν περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά.

Ο ίδιος, αφού παρέδωσε τα πορίσματα του Σώματος Ορκωτών Λογιστών στους εισαγγελείς στις αρχές του μήνα, προχώρησε στην ενημέρωση των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης σε ειδική εσωτερική σύσκεψη.

Το πόρισμα.

«ΤΑ ΝΕΑ» φέρνουν στο φως περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την… προβληματική υπόθεση προμήθειας από την Περιφέρεια Αττικής χιλιάδων μασκών και rapid tests από κυπριακή εταιρεία που εμπορεύεται… παλέτες.

Οπως έχει γίνει γνωστό, η εν λόγω εταιρεία πρόσθεσε τον απαραίτητο ΚΑΔ για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμό μόνο δύο 24ωρα πριν από την κατοχύρωση της σύμβασης, η οποία προέβλεπε την προμήθεια 200.000 προστατευτικών μασκών, αξίας 160.000 ευρώ και 107.066 rapid tests έναντι 991.431,16 ευρώ, με τιμή τεμαχίου 9,26 ευρώ το τεμάχιο, έναντι 1,74 ευρώ που τα προμηθευόταν το ελληνικό Δημόσιο από κινεζική εταιρεία.

Σύμφωνα με το πόρισμα, για την προμήθεια των μασκών τακτικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής είχαν αιτιάσεις τόσο ως προς την τιμή ανά τεμάχιο, που θεωρήθηκε υψηλή σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, όσο και για το γεγονός ότι η διάθεση μασκών είχε ξεκινήσει σε προγενέστερη ημέρα της έγκρισης για τον ανάδοχο.

Την ίδια στιγμή, δεύτερη εταιρεία, στην οποία βασικός μέτοχος είναι η κυπριακή εταιρεία παλετών, «πήρε» σύμβαση για 300.000 προστατευτικές μάσκες, συνολικής αξίας 234.048 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την έγκριση της προμήθειας ανέφερε συνολικό κόστος 226.628 ευρώ, όπως άλλωστε αυτό διαμορφώθηκε ύστερα από τηλεφωνική διαπραγμάτευση με τον νόμιμο εκπρόσωπο των δύο εταιρειών.

Ωστόσο η σύμβαση που υπογράφτηκε ήταν για 234.048 ευρώ – όπως ήταν και η αρχική προσφορά της εταιρείας –, γεγονός που σημαίνει πως η Περιφέρεια επιβαρύνθηκε με μεγαλύτερη δαπάνη κατά 7.420 ευρώ.

Απευθείας ανάθεση.

Στο μεταξύ, η συνολική αξία για τις συμβάσεις με απευθείας ανάθεση του ΕΔΣΝΑ από το 2020 έως και το 2023 έφτασαν, βάσει των πορισμάτων, τα 16.681.462,94 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε, υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις απευθείας αναθέσεων, λόγω COVID-19, ακόμη και τις χρονιές που ο… συναγερμός για τον κορωνοϊό είχε πια λήξει.

Πάντως, όπως προκύπτει από τον έλεγχο, για ορισμένες συμβάσεις έργων του ΕΔΣΝΑ η επίκληση επείγουσας ανάγκης για την προσφυγή στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης δεν τεκμηριώνεται επαρκώς, ενώ δεν υπάρχουν προκαθορισμένα κριτήρια για την επιλογή των φορέων που καλούνται να υποβάλουν προσφορά.

Σε πολλές περιπτώσεις η πρόσκληση απευθύνεται σε μόνο έναν οικονομικό φορέα.

Διαπιστώθηκε δε η επαναλαμβανόμενη ανάθεση έργων σε συγκεκριμένους αναδόχους.

Μάλιστα, οι ορκωτοί λογιστές παρατήρησαν πως σε έργα που εκτελέστηκαν με διαδοχικές συμβάσεις η νέα σύμβαση, παρά το γεγονός ότι αφορούσε το ίδιο βασικό αντικείμενο, είχε σημαντική αύξηση στη δαπάνη χωρίς να εξηγούνται επαρκώς οι λόγοι για αυτή την αύξηση σε σχέση με τις τεχνικές διαφορές.

Πασχαλινά γεύματα… υπό εξέταση

Στο πόρισμα του Σώματος Ορκωτών Λογιστών γίνεται ειδική αναφορά στην ανάθεση από την Περιφέρεια προμήθειας από δύο εταιρείες για την παροχή 25.390 γευμάτων το Μεγάλο Σάββατο του 2020 και επιπλέον 25.390 γευμάτων την Κυριακή του Πάσχα σε ευπαθείς ομάδες δήμων της Περιφέρειας Αττικής.

Το ποσό της σύμβασης (με ΦΠΑ) ανήλθε σε 393.062,59 ευρώ.

Ωστόσο, από τακτικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής υπήρχαν αιτιάσεις ως προς το γιατί επιλέχθηκαν μόνο οι δύο εταιρείες για αποστολή προσφοράς για την προμήθεια των εορταστικών γευμάτων και ως προς το ότι οι δύο εταιρείες έδωσαν προσφορές με μέγιστη τιμή 13,70 ευρώ όταν μειοδοτούσαν και 13,78 ευρώ όταν δεν μειοδοτούσαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα