Δημήτρης Μάνος: «Έρχομαι τάχυ»
Αυτός μας παίρνει τα μυαλά, αυτός τα κάνει όλα. Κοστίζει ακριβά. Αξίζει όμως όσο τίποτα. Χωρίς αυτόν, χωρίς τη βία του, την ένταση, την προσμονή του, τι να την κάνεις τη ζωή; Αυτός μας βγάζει απ’ την αφάνεια, απ’ την ανωνυμία! Αυτός μας κάνει να υπάρχουμε. Είμαστε όμηροί του. Όλοι σ’ αυτόν προσβλέπουμε, άλλο αν δεν το λέμε, αν δεν το γράφουμε, δεν το συνειδητοποιούμε! (σσ. 43-44)
Η Κυρία (η Κ), ουσιαστικά ο μοναδικός χαρακτήρας του θεατρικού μονόπρακτου του Δημήτρη Μάνου, εξωτερικεύει με τον μονόλογό της τον εσώτερο εαυτό της, τη βίωση της ερωτικής έξαρσης, του πάθους για το ερωτικό
Ο έρωτας (το έργο είναι μια ωδή στον έρωτα, κατά τον συγγραφέα) έχει εγγενή χαρακτηριστικά του τη βία, όσο και την ένταση, το πάθος, την προσμονή της ολοκλήρωσης, τη συντριβή της απώλειας, το απωθημένο της ανολοκλήρωσης. Αλλά είναι και γενεσιουργός δύναμη για όλη εν γένει την παρουσία μας, κινητοποιώντας ένστικτα και επιθυμίες, διαμορφώνοντας τη στάση μας, τη θέση μας στον κόσμο, τη δράση μας ή την αντίδρασή μας, τη διάθεση να παρέμβουμε σε ό,τι αποτελεί μια παγιωμένη κατάσταση, σε ό,τι προβάλλεται ως στερεοτυπικό και απόρθητο. Είναι το βαθύτερο συστατικό της ιδεολογίας, αυτό που, αν απουσιάζει (σε όποια μορφή κι αν το εννοήσουμε) καμία επανάσταση δεν καρποφορεί, καμία κοινωνική ή πολιτική διεκδίκηση δεν ολοκληρώνει τη μορφή της ως «σχήμα» νέο και ελπιδοφόρο που αλλάζει τα δεδομένα μιας κοινωνίας. Καθόλου τυχαία, στο προλογικό του σημείωμα ο Μάνος θεωρεί τον έρωτα αίτιον του παντός.
Υποθέτω πως ο Δημήτρης Μάνος θα ήθελε το θεατρικό του έργο να μη δίνει μόνον την εντύπωση μιας ερωτικής απουσίας, με την εσαεί αναμονή του ερωτικού προσώπου, κι ας συγκαταλέγεται σ’ εκείνα τα θεατρικά που εδράζονται στη θεματική μιας ατέρμονης αναμονής που δεν ευοδώνεται ποτέ. Πιο πέρα και πιο πάνω από αυτή την ερωτική επιφάνεια, τη δουλεμένη με τα καλύτερα υλικά γραφής, αναδύεται η διάθεση μιας σκέψης που ανατέμνει την κοινωνική δομή της ανισότητας, την αυτόκλητη επιβολή του ισχυρού στον ανίσχυρο, την περιθωριοποίηση του διαφορετικού, τον εγκλεισμό και την απομόνωση του «επικίνδυνου» για τους υπόλοιπους «υγιείς», συνθήκες που απογειώνουν τη δύναμή τους αν το πάσχον πρόσωπο νομίζει πως οικειοθελώς «αποσύρθηκε» από την ενεργό ζωή.
…έχω αποσυρθεί, ο κόσμος με κουράζει. Γίνεται αδιάκριτος, ευέξαπτος· κακός σχεδόν χυδαίος! Ορμάει πάνω σου να σε κατασπαράξει, κι αν είσ’ ευαίσθητος, όπως εγώ, δεν έχεις περιθώριο, βγαίνεις αιμόφυρτος, όλο πληγές, αήθεις προσβολές! (σσ. 10-11)
{jb_quote}Πιο πέρα και πιο πάνω από αυτή την ερωτική επιφάνεια, τη δουλεμένη με τα καλύτερα υλικά γραφής, αναδύεται η διάθεση μιας σκέψης που ανατέμνει την κοινωνική δομή της ανισότητας.{/jb_quote}
Ο Μάνος αποδεικνύεται προσεκτικός στη χρήση του λεκτικού κώδικα, που προβάλλει και περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο το κοινωνικό status του κεντρικού χαρακτήρα, της Κ, αλλά και την ψυχοσύνθεση μιας διαταραγμένης προσωπικότητας, που μπερδεύει το αληθινό με τις επινοήσεις της φαντασίας της, το επιθυμητό και προσδοκώμενο με το πραγματικό και εφικτό, που παρανοεί και παρερμηνεύει τη φύση του χώρου όπου βρίσκεται, καθώς και τον ρόλο των προσώπων που την περιβάλλουν. Σχηματοποιεί, έτσι, συγγραφικά ένα σκηνικό που περικλείει μέσα του τον διαταραγμένο ψυχισμό, εντείνοντας με τη συμβολή του τις εξάρσεις, τον παραλογισμό της πάσχουσας προσωπικότητας. Όπως τονίζει και ο ίδιος στο προλογικό του σημείωμα:
Η έλλειψη, ο χρόνος, το φάσμα της απώλειας, η μοναξιά, η ταύτιση ονείρου, ψυχισμού και αντικειμενικότητας, οδηγούν στην αναβίωση της χαμένης ευτυχίας την «Κ», που προσπαθεί απεγνωσμένα να δώσει υπόσταση στον μύθο της με μοναδικό όργανο τη γλώσσα. (σ. 4)
Αυτό που προβάλλει εν τέλει στην πρόσληψη του αναγνώστη/θεατή είναι το ερώτημα αν τόσο ο χώρος όσο και τα πρόσωπα αφορούν μόνον την επινοημένη θεατρική δράση ή αν επεκτείνονται εντασσόμενα στην ευρύτερη κοινωνική, αλλά και στην πολιτική πραγματικότητα· άλλωστε, όσο ένα θεατρικό έργο έχει τη δύναμη να γεννά προβληματισμό που αγγίζει τη σύγχρονη ζωή, τόσο η αξία του μεγεθύνεται. Η Κ του έργου προσλαμβάνει, έτσι, με την ανωνυμία της, μέσα στο σκηνικό ενός τόπου που δεν προσδιορίζεται, τα χαρακτηριστικά μιας καφκικής περσόνας (με τη διαφορά, φυσικά, πως απουσιάζει η συνειδητοποίηση της κατάστασής της ως βασικού στοιχείου του επινοημένου χαρακτήρα), που εγκλωβίζεται μέσα στα στενά όρια μιας δεδομένης κοινωνίας, τα τείχη της οποίας, ενώ τα βλέπει, δεν αποτολμά να τα υπερβεί.
Στο εξώφυλλο μια μοναχική καρέκλα τονίζει τη λιτότητα των σκηνικών, σε κίτρινο φόντο που παραπέμπει στην ανησυχία, ίσως στην επιθετικότητα, ταιριαστό με την ουσία του έργου.
Έρχομαι τάχυ
Δημήτρης Μάνος
Κάπα Εκδοτική
64 σελ.
ISBN 978-960-628-325-3
Τιμή €8,48
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Θα γεμίσει η Αθήνα πλούσιους γαλαζοαίματους και βασιλιάδες: Στις 28 Σεπτεμβρίου στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της χρονιάς
- Τι να πίνεις για να αντιμετωπίσεις την καούρα
- Αν ψήθηκες για horror της προκοπής, βγήκε ακριβώς η ταινία που ψάχνεις
- Εύη Κουτσαυτάκη: Το νέο της επαγγελματικό βήμα μετά την αποχώρησή της από τον ΣΚΑΙ
- Το ιαπωνικό μυστικό ομορφιάς για πλούσια και λαμπερά μαλλιά
- Η Έβελυν Καζαντζόγλου στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου με total neutral look που κέρδισε τα φλας
- «Denim season is on» και το αγαπημένο μας jean παντελόνι αναβαθμίζεται στη νέα συλλογή «Salt&Pepper»
- Tempting Fortune – Αρπάχτηκαν με τα σχόλια για το «ζευγαράκι» του παιχνιδιού: «Εγώ ξεκαθάρισα τη θέση μου»
- Η ελληνική τριλογία
- Ήρα Παπαποστόλου: «Πάντα αργά»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Diastixo
- Η ελληνική τριλογία
- Ήρα Παπαποστόλου: «Πάντα αργά»
- «Διαβάζουμε παρέα!»: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Γραμματισμού 2024
- Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Ο δολοφόνος στις σελίδες»
- 4 σημαντικά βιβλία για τη σχολική χρονιά που ξεκινά
- «Το σώμα που σπαράζει» της Αλεξάνδρας Μπακονίκα
- «Θυμόμαστε τη Μαρίκα Νίνου μέσα από τα τραγούδια της» στο 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου
- Άλκης Χαραλαμπίδης: «Τέχνη εκ των πραγμάτων»
- Το μικρό βιβλίο της φιλοσοφίας
- «Η πλεξούδα» της Λετισιά Κολομπανί στη μεγάλη οθόνη
- Τελευταία Νέα Diastixo
- Δημήτρης Μάνος: «Έρχομαι τάχυ»
- Λήδα Παναγιωτοπούλου: «Κάζμπα»
- Το μυθιστόρημα «Uglies» του Σκοτ Γουέστερφελντ έρχεται στο Netflix
- Τσαρλς Σάντερς Περς
- Ούγκο Φόσκολο
- «Προμηθέας εσταυρωμένος» Χρήστου Λιακόπουλου για 3η χρονιά στο θέατρο Αλκμήνη
- Καύσωνας
- Άλκης Χαραλαμπίδης: «Τέχνη εκ των πραγμάτων»
- Παναγιώτης Κουρούπης: «Το δέντρο στο νοσοκομείο με τις μαριονέτες»
- «Θυμόμαστε τη Μαρίκα Νίνου μέσα από τα τραγούδια της» στο 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- «Έντυπο και ψηφιακό υλικό: Tα υπέρ και τα κατά – Προτάσεις για συνύπαρξη»: Συζήτηση στο 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου
- «Λεωφορείο ο Πόθος» του Τενεσί Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά
- «LINDA» της Penelope Skinner σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη
- «Τα 39 Σκαλοπάτια» του Patrick Barlow στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
- Τσέζαρε Παβέζε
- Σημεία και τέρατα
- Νίκη Τρουλλινού: συνέντευξη στην Τίνα Πανώριου
- Πρόγραμμα παραστάσεων χειμερινής θεατρικής περιόδου 2024-2025 της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ
- Φλόριντα: Έξι εκδοτικοί οίκοι ενάντια στις απαγορεύσεις βιβλίων
- Αλφρέ Ζαρί