Chris Carter: «Φόβος»

«Προειδοποίηση: Η θεματολογία αυτού του μυθιστορήματος ενδέχεται να ενοχλήσει κάποιους αναγνώστες». Αυτή η πρόταση-σήμανση περιγράφει ακριβώς τον χαρακτήρα και το περιεχόμενο που βρίσκεται μέσα στις σελίδες της δωδέκατης –αισίως– υπόθεσης του ντετέκτιβ Χάντερ διά χειρός του μάστερ των αστυνομικών θρίλερ, Κρις Κάρτερ. Και, ναι, οι νεοφερμένοι αναγνώστες μάλλον θα ενοχληθούν απ’ αυτό, όμως οι πιστοί ακόλουθοί του δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από τις αποτρόπαιες σκηνές βίας στους τόπους των εγκλημάτων, όσο και το πιο σημαντικό και προκλητικό κομμάτι των ιστοριών του, που είναι η εύρεση

του κινήτρου και η σκιαγράφηση του προφίλ του δολοφόνου.

Μία ντουζίνα αστυνομικά θρίλερ, λοιπόν, και ο Φόβος ίσως να είναι το πιο ανελέητο από τη μακρά λίστα έργων του συγγραφέα. Εδώ, ο δολοφόνος αυτοαποκαλείται «Μέντορας» και έρχεται για να διδάξει πρώτα τον φόβο, ύστερα τον πόνο και, τέλος, τον θάνατο. Είναι ένας θύτης με εξαιρετική ακρίβεια, έλεγχο, σχεδιασμό και εκτέλεση του αρρωστημένου σχεδίου του, ο οποίος προκαλεί τον πόνο όχι μόνο στα θύματά του αλλά και στους κοντινούς ανθρώπους τους, τους οποίους αναγκάζει να παρακολουθήσουν τον βασανισμό και τη θανάτωση των αγαπημένων τους.

{jb_quote} Ίσως να είναι το πιο ανελέητο από τη μακρά λίστα έργων του συγγραφέα. {/jb_quote}

Η γραφή του Κάρτερ παραμένει σταθερά δυναμική, όπως και στα προηγούμενα βιβλία του, τα κεφάλαια εναλλάσσονται μεταξύ των φόνων και της έρευνας του ντετέκτιβ, ενώ η ιστορία εξελίσσεται με ενδιάμεσες πινελιές που προσδίδουν μυστήριο στο πρόσωπο του δράστη, αλλά και με σκηνές που παραπλανούν και κατευθύνουν αλλού τις υποψίες του αναγνώστη. Επίσης, ο τόπος της ιστορίας εξακολουθεί να είναι το Λος Άντζελες, μία από τις πόλεις όπου έχει ζήσει και γνωρίζει πολύ καλά ο Κάρτερ, κι εμείς περιπλανιόμαστε σε περιοχές και γωνιές της πόλης με διαφορετική γεωγραφική, αισθητική αλλά και ταξική ταυτότητα.

Η κριτική και ο σχολιασμός θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία δίνουν κι εδώ σταθερά το παρών, φανερώνοντας τους προβληματισμούς και του ίδιου του συγγραφέα σε ζητήματα όπως οι διαφορές πλούσιων-φτωχών, το κίνημα Black Lives Matter (που μας βοηθά να τοποθετηθούμε και χρονικά στην ιστορία), ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην καθημερινή μας ζωή, αλλά και στην εικόνα που διαμορφώνουμε για τον εαυτό μας, όπου επικρατεί η «κουλτούρα της απόρριψης», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ένα σημείο του βιβλίου, φέρνοντας το κάθε άτομο αντιμέτωπο με μια ψεύτικη εικόνα ενός άλλου προσώπου που δεν γνωρίζει καν, νιώθοντας μειονεκτικά μέχρι ακραίου σημείου σε ορισμένες περιπτώσεις, οδηγώντας το ακόμα και στο να κάνει κακό στον ίδιο του τον εαυτό.

Ο σχολικός εκφοβισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην υπόθεση, ενώ ο Κάρτερ χρησιμοποιεί την τέχνη της παραπλάνησης αριστουργηματικά, με τον δολοφόνο να βρίσκεται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη από την πρώτη κιόλας στιγμή και με την ανατροπή να είναι διττή (δε θα αποκαλύψουμε περισσότερα εδώ).

Τέλος, ο Κρις Κάρτερ δείχνει τις τρομακτικές συνέπειες που έχει η απώλεια στη ζωή και στην ψυχική υγεία του ατόμου που μένει πίσω και στο μαρτύριο που καλείται να συνεχίσει να βιώνει για όσο ακόμα ζει. Στον Φόβο του, οι ενοχλητικές σκηνές βίας είναι μόνο η αρχή.

Φόβος
Chris Carter
μετάφραση: Αντώνης Γιαννούλης
Εκδόσεις Bell
σ. 496
ISBN: 978-960-507-184-4
Τιμή: 14,90€

Keywords
Τυχαία Θέματα